Szukaj na stronie

Zapiekane mini tortille


Ciekawy zamiennik zwykłych naleśników czy tortilli. Idealnie nadadzą się na przekąskę podczas imprez czy samodzielny obiad. U mnie w domu zrobiły furorę podczas imprezy rodzinnej i tak mi posmakowały, że przygotowuję sobie takie danie jako normalny obiad (jem cały talerz sama! 😀). Wystarczy dodać w środek kubeczek np. z ketchupem do maczania i super danie gotowe.  Dzięki pieczeniu w piekarniku placki są twardsze i dobrze trzymają farsz. Smakują dobrze zarówno świeżo wyjęte z piekarnika jak i na zimno.

Można przygotować samemu naleśniki lub użyć gotowych placków tortilli. Ja przygotowałam to z naleśnikami.




Składniki na 1-2 porcje:
naleśniki
-140 g mąki gryczanej
-1 jajo
-1 łyżka oleju
-woda
farsz
-1 papryka czerwona
-parę pieczarek
-1 cebulka
-170 g mięsa gotowanego
-50 g sera żółtego startego
-przyprawy
-1 łyżka tłuszczu do smażenia

Przygotowanie:
1. Smażymy naleśniki, polecam swój przepis-link.
2. Ugotowane mięso ścieramy na tarce o grubych oczkach lub rwiemy ręcznie.
3. Warzywa siekamy drobno. Cebulkę szklimy, pieczarki i paprykę dusimy pod przykryciem.
4. Składniki na farsz mieszamy ze sobą. Zostawiamy trochę sera do posypania na wierzch.
5. Naleśniki lub placki kroimy na pół i napełniamy farszem, zawijamy w formę koperty i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej jedna koło drugiej odwrócone, wtedy przy posypywaniu serem nic się nie zmarnuje. Zapiekamy 20 min w 180 stopniach.


Wartości odżywcze:
1013 kcal
B 74 g
W 89 g
T 40 g

12 komentarzy:

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger