Korzyści dla zdrowia z jedzenia chrzanu
grudnia 13, 2020
/
3
Chrzan polepsza apetyt, ułatwia trawienie i zapobiega zatruciom. Niepozorny korzeń zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Działa przeciwzapalnie, łagodzi bóle stawów i przyspiesza przemianę materii. Wystarczy 2 łyżeczki dziennie, aby skorzystać z jej dobrodziejstw.
⇒Skarbnica witamin i minerałów.
W chrzanie znajdziemy witaminy A, B1, B3, B6, B9, C, E, K i minerały:wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, siarkę, mangan, sód i cynk.
⇒Działa bakteriobójczo.
Zabija wiele bakterii opornych na antybiotyki takie jak: listerinę spotykaną w nieświeżej żywności, szczególnie groźną dla osób starszych z upośledzeniem odporności; e.coli powodującą zakażenia pęcherza i zapalenie płuc oraz gronkowce odpowiedzialne za choroby skóry, stawów i układu moczowego, oddechowego i pokarmowego.
⇒Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka.
Chrzan zawiera kwercetynę i związki siarkowe, które hamują namnażanie się komórek nowotworowych. Dotyczy to raka pęcherza, płuc i przełyku oraz żołądka.
⇒Leczy zatoki przynosowe.
Podczas siekania lub tarcia chrzanu wydzielają się lotne substancje, które odkażają zatoki, udrożniają je i ułatwiają oddychanie. To z nich pochodzi ostry smak. Przy infekcji zatok chrzan warto dodawać nie tylko do potraw. Można go jeść np. z chlebem w porcji 1/3 łyżeczki, gdy dokucza nam zatkany nos.
⇒Polepsza trawienie.
Za sprawą związków siarkowych chrzan ułatwia trawienie białka zwierzęcego, pobudza wydzielanie żółci i soków żołądkowych, dlatego warto go jeść z tłustymi dodatkami. Polecany jest też dlatego, że zawarty w nim potas pomaga obniżyć poziom cholesterolu i regulować ciśnienie krwi.
Ja tam lubię bardzo chrzanić :D U mnie na katar to najlepiej kanapka z chrzanem tartym haha
OdpowiedzUsuńNie miałam pojęcia, że w chrzanie jest, aż tyle witamin! :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię :D
OdpowiedzUsuń