Szukaj na stronie

Gofry cynamonowe bezglutenowe


Gofry to jeden z lepszych deserów moim zdaniem. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym łasuchom. Jeśli jesteście w posiadaniu gofrownicy z mocą powyżej 1000 W, możecie wykonywać gofry takie same jak mają w budkach! Ta chrupkość, a środku puszyste ciasto-mniam! Na to ulubione dodatki i od razu człowiek robi się szczęśliwszy.😀 

Tak apropo często widuje zapytania o super przepis na chrupiące gofry, ale niestety jakiego by się przepisu nie podało, nie mając dobrego sprzętu one nigdy nie wyjdą takie jak z budki. Tak jak wspomniałam wyżej, liczy się moc sprzętu. Od tego zależy czy będą chrupkie czy miękkie. Oczywiście ta druga wersja nie czyni ich gorszymi, są również smaczne. 😊 Dobra gofrownica kosztuje od 100 zł wzwyż, także nie są to jakieś ogromne koszta i polecam zainwestować w taki zakup, aby móc cieszyć się chrupkimi goframi. 

Tym razem wykonałam wersje proteinową z dodatkową zawartością białka, ale możecie śmiało pominąć ten składnik.  Jeśli chodzi o cynamon, zapraszam do artykułu, gdzie opisałam jaki rodzaj wybierać. LINK. Może i jest troszeczkę droższy, ale na dobrym produkcie nie ma co oszczędzać, tym bardziej, że nie zużywamy go kilogramami.


Taki żarcik 😜




Składniki:
-150 g mąki jaglanej 
-2 łyżki oleju 
-1 jajo
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół łyżeczki cynamonu (najlepiej cejloński)
-miarka odżywki białkowej (można pominąć)
+dodatki (zmielony słodzik/cukier puder/owoce)




Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy do jednolitej konsystencji. Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy gofry. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Wartość odżywcza całości: (dzielimy przez ilość wykonanych gofrów) (bez białka)
901 kcal 
B 30 g 
W 119 g
T 33 g

Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia





9 komentarzy:

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger