Ciastka z kokosem i czekoladą (bez glutenu, nabiału i cukru)
marca 21, 2018
/
3
Do części z nich dodałam sezam i słonecznik, lecz nie są one koniecznym składnikiem wykonania. Na drugi dzień są równie smaczne, jak zaraz po upieczeniu.
Składniki na 20 ciasteczek:
-2 szklanki mąki ryżowej
-40 g roztopionego masła/oleju kokosowego
-50 g wiórków kokosowych
-1 jajo
-niecałe pół szklanki wody
-50 g gorzkiej czekolady
-łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki oprócz czekolady umieszczamy w misce i mieszamy do powstania gęstego i klejącego ciasta.
2. Część czekolady kroimy na kawałeczki, a część ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tą startą dodajemy do ciasta i mieszamy, dzięki czemu dodatkowo zabarwi się na ciemno i na koniec dodajemy kawałki czekolady. Możecie całą tylko pokroić w kawałki lub zetrzeć na wiór, decyzja należy do Was.
3. Lekko zwilżonymi rękami formujemy kulki, rozpłaszczamy w dłoniach i umieszczamy na blaszce z papierem do pieczenia.
4. Możecie posypać dodatkami wedle uznania i pieczemy 15-20 min w 180 stopniach.
Wartości odżywcze 1 ciastka:
110 kcal
B 2 g
W 15 g
T 4 g
Ciekawe połączenie!
OdpowiedzUsuńczy one są takie chrupkie?
OdpowiedzUsuńTakie troche kruche troche miękkie. Takie po środku ;)
Usuń