Mus marchew-jabłko-banan z płatkami i twarogiem
lutego 08, 2018
/
3
Świetny kolor i doskonały smak-tak prezentuje się zdrowy deser pełnowartościowy.
Zapewne bardzo dobrze kojarzycie soki typu Kubuś czy Leon. Jak wiadomo, częścią składu jest nikomu do szczęścia niepotrzebny cukier. Taki soczek możemy śmiało przyrządzić w domu, wystarczy 3 składniki wrzucić do blendera i gotowe. Wychodzi nawet taniej niż kupić w sklepie.
Idąc tym tropem, wykonałam sobie coś podobnego. Ostatnio miałam małe problemy z gardłem i woda jakoś nie chętnie przechodziła przez przełyk, a wtedy wchodzi w grę picie czegoś gęstego. Żeby trochę urozmaicić sobie posiłek, zblendowałam 3 składniki z płatkami jaglanymi, twarogiem posyłam kokosem i takim sposobem stworzyłam pełnowartościowy posiłek.
Polecam wykonać taki smakołyk dzieciaczkom. :)
Wartości odżywcze 1 porcji:
456 kcal B 23 g W 62 g T 12 g
Składniki na 2 porcję:
- 2 większe marchewki
- 1 banan
- 1 jabłko
- 120 g płatków jaglanych lub innych
- 30 g wiórków kokosowych
- 150 g twarogu
- ok. pół szklanki wody
Przygotowanie:
- Marchew, jabłko i banana obieramy. Kroimy w talarki i wrzucamy do blendera.
- Do tego dorzucamy płatki (suche w przypadku jaglanych), twaróg i wiórki (zostawić trochę do posypania).
- Na koniec wodę i blendujemy wszystko do jednolitej konsystencji.
Świetny pomysł, szybki do zrobienia i ma taki fajny kolor, że aż chce się go zjeść :)
OdpowiedzUsuńDla mnie bomba! :)
OdpowiedzUsuńBomba smakowa! :D
Usuń