Krem czekoladowy z daktyli
lutego 13, 2018
/
8
Na co komu sklepowa Nutella czy inne czekolado podobne kremy z niepotrzebnymi dodatkami w składzie, jak można zrobić domową o wiele zdrowszą. 😏 Kto jeszcze nie jadł daktyli, polecam koniecznie je wypróbować. Są słodziutkie (dzięki dużej ilości naturalnych cukrów prostych) i posiadają witaminy, których sklepowe kremy nie mają.
Składniki:
-200 g daktyli
-3 łyżki kakao
-odrobina wody
Przygotowanie:
1. Daktyle jeśli suszone, namaczamy we wrzątku do przykrycia i odstawiamy na 2, 3 godziny. Odcedzamy i pozbywamy się pestek ze środka. Świeżych nie ma potrzeby namaczać. Aby przepłukać pod bieżącą wodą.
2. Wrzucamy je do blendera/melaksera (aby była duża moc), dodajemy kakao i wodę ok. pół szklanki. Miksujemy wszystko do powstania konsystencji kremu.
Składniki:
-200 g daktyli
-3 łyżki kakao
-odrobina wody
Przygotowanie:
1. Daktyle jeśli suszone, namaczamy we wrzątku do przykrycia i odstawiamy na 2, 3 godziny. Odcedzamy i pozbywamy się pestek ze środka. Świeżych nie ma potrzeby namaczać. Aby przepłukać pod bieżącą wodą.
2. Wrzucamy je do blendera/melaksera (aby była duża moc), dodajemy kakao i wodę ok. pół szklanki. Miksujemy wszystko do powstania konsystencji kremu.
Też uwielbiam daktyle i tą ich słodycz :)
OdpowiedzUsuńI prawidłowo :)
UsuńSuper, chętnie spróbowałabym takiego kremu :)
OdpowiedzUsuńPolecam koniecznie wypróbować :)
UsuńTaki krem to zdecydowanie jest sztos!
OdpowiedzUsuńOj tak! Najlepszy :)
UsuńJeszcze nigdy czegośtakiego nie jadłem, będę musiał wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuńKiedyś musiał nadejść ten pierwszy raz :P
Usuń