Ciasteczka żytnie z orzechami
lutego 11, 2018
/
9
Ciastka, ciasteczka-nasze ulubione przekąski. 😊 Z dodatkiem orzechów i posypane cukrem pudrem można jeść garściami.😆
Ostatnio jakoś mam pecha do mąk, bo już druga mi się kończy terminem. Mało piekę, bo aktualnie jestem na redukcji po masie🐷, z czego słodkości ponad kalorykę robię tylko raz na tydzień. Wolę kaszę zjeść czy ryż zamiast mąki do obiadu.😜 Ale na szczęście nie ma jej dużo i cała poszła mi do ciastek dla rodzinki.
Wartości odżywcze 1 ciastka
120 kcal B 2 g W 9 g T 8 g
Składniki:(16 ciastek)
▸160 g mąki żytniej
▸1 jajo
▸100 g drobno pokruszonych orzechów nerkowca lub innych
▸100 g masła extra miękkiego
▸1 łyżeczka proszku do pieczenia
▸ słodzik/miód/cukier wedle uznania do dosłodzenia
Przygotowanie:
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do większej miski i dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto. nie dosypujemy mąki, bo ma być wilgotne i w miarę klejące.
2. Odrywamy po kawałku i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec spłaszczamy i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Pieczemy 20 min w 180 stopniach. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem (u mnie standardowo zmielony słodzik).
Akurat mam mąkę żytnią na zbyciu :) Już wiem co z nią zrobić :)
OdpowiedzUsuńO widzisz :) dobrze trafiłaś :D
UsuńMusze spróbować zrobić podobne. =)
OdpowiedzUsuńFajne ciasteczka, bardzo lubię takie orzechowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńJa nie mogłabym żyć bez orzechów :D
UsuńPyszne ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńpyszne ciastka, polecam :)
OdpowiedzUsuńCiesze się że smakowały :)
Usuń