Camembert z orzechami w miodzie
Danie dla tych, którzy lubią sery pleśniowe. Sama nie zajadam się nimi często, ale raz na miesiąc przygotowuję sobie ten smakołyk, rozpieszczając swoje kubki smakowe. Przyznam, że jak teraz patrze na te zdjęcie, to mam ochotę znowu sobie to zrobić do zjedzenia. 😏 Na prawdę polecam wykonać ten przepis, bo jak się domyślacie tajemnica smaku tkwi w tym co jest na serze. A to istna uczta! Podprażone nerkowce zatopione w miodzie i soku z mandarynek..obłęd!😵 Idealnie sprawdzi się w roli deseru dla gości. Na pewno będą pozytywnie zaskoczeni smakiem.
Wartość odżywcza:
442 kcal B 27 g W 7 g T 34 g
Składniki:
-1 ser camembert
-mała garść nerkowców lub orzechów włoskich
-łyżka miodu
-sok z 1 mandarynki
Przygotowanie:
1. Ser owijamy folią aluminiową zostawiając "okienko" na górze i pieczemy 15 min w 160 stopniach.
2. Nerkowce siekamy na grubość wedle uznania i podprażamy na suchej patelni.
3. Do soku z mandarynki dodajemy miód i mieszamy.
4. Upieczony ser wyjmujemy z piekarnika. Do orzechów na patelnie wylewamy sok z miodem i mieszamy do zgęstnienia sosu i od razu wylewamy na ser, nie zostawiamy, bo inaczej zastygnie na patelni.
Z chęcią spróbowałabym takiego serka :)
OdpowiedzUsuńNic nie stoi na przeszkodzie aby to uczynić :)
UsuńPrzepyszna propozycja :)))
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńNiby takie małe nic a potrafi, jak to było... rozpieścić nasze kubki smakowe :) Do tego i oczu nie zaniedbuje - wygląda przeapetycznie :)
OdpowiedzUsuńCzęsto w tym niby nic, kryje się tajemnica i smak całego dania :)
Usuń