Pulpety z kaszą i marchewką
grudnia 10, 2017
/
1
Komu jeszcze nie znudziły się mielone, zapraszam do zapoznania się z nową wersją.😀 Pulpety 4 składnikowe plus dobry dip i zdrowy, szybki obiad gotowy. Zamiast osobno podawać kaszę, mięso i warzywa można wszystko zrobić razem w formie mielonego, co jest wygodniejsze gdy np. zabieramy danie na wynos. Dla mnie bardzo wygodna forma, na dodatek mogę to zjeść na zimno właśnie z dipem np. koperkowym i człowiek od razu nabiera pełno siły po przerwie w pracy💪
Składniki na 1-2 porcje:
-140 g kaszy gryczanej
-200 g mięsa mielonego
-2 duże marchewki
-1 jajo
-2 łyżki tłuszczu do smażenia
dip:
-5 łyżek jogurtu naturalnego
-koperek, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kaszę gryczaną gotujemy.
2. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Mięso mielone (ja sama je mielę) wrzucamy do dużej miski, dodajemy ostudzoną kaszę gryczaną, startą marchewkę, jajo, przyprawiamy i mieszamy najlepiej ręcznie.
4. Formujemy kulki, potem delikatnie spłaszczamy i smażymy z obu stron.
5. Dip: koperek siekamy i mieszamy z jogurtem i przyprawami.
Wartości odżywcze:
976 kcal
B 70 g
W 100 g
T 32 g
Kasza gryczana jest moją ulubioną kaszą, a z dodatkiem marchewki muszą spakować super :)
OdpowiedzUsuń