Korzyści dla zdrowia z jedzenia winogron
grudnia 08, 2017
/
0
Te smaczne jesienne owoce to skarbnica przeciwutleniaczy i lek na większość chorób cywilizacyjnych.
👉Niszczą komórki nowotworowe.
Naukowcy dowiedli, że zawarte w winogronach antyutleniacze, a także witaminy A i C, przyczyniają się do śmierci komórek odpowiedzialnych za rozwój białaczki, raka sutka, jelit, skóry, płuc, żołądka oraz prostaty.
👉Dbają o tarczycę.
Winogrona to obok gruszek jedne z nielicznych owoców, w których jest jod. Szczególnie często powinny sięgać po nie osoby z niedoczynnością tarczycy.
I ja właśnie niestety jestem w tym gronie i oba te owoce często spożywam.
👉Chronią przed miażdżycą i cukrzycą.
Według naukowców z Uniwersytetu Michigen zawarte w białych, czerwonych i czarnych winogronach polifenole zapobiegają stanom zapalnym i uszkodzeniom narządów u osób z rozwijającą się miażdżycą oraz cukrzycą typu 2.
👉Zapobiegają rozwojowi nadciśnienia.
Bogactwo flawonoidów wpływa na poziom cholesterolu i kondycję naczyń krwionośnych. Dzięki fitochemikaliom (roślinnym przeciwutleniaczom) winogrona pomagają obniżyć ciśnienie krwi, a co za tym idzie, znacznie zmniejszyć ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych.
👉Wspomaga kurację hormonalną w okresie menopauzy.
Winogrona zawierają rzadki pierwiastek-bor. Sprzyja on utrzymywaniu odpowiedniego poziomu estrogenów.
👉Przeciwdziałają zaparciom.
Ciemne winogrona zawierają dużo błonnika, który działa jak naturalny środek przeczyszczający. Należy jednak zjadać je razem ze skórką i pestkami.
👉Wzmacniają kości.
To przede wszystkim zasługa witaminy K i B1, a także fosforu i wapnia-głównych budulców kości oraz zębów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)