Domowy pasztet drobiowy
grudnia 21, 2017
/
2
Witajcie. Nie wiem jak u Was, ale u mnie nie tolerujemy innych pasztetów oprócz tych wykonanych w domu. 😊 Są świetną alternatywą dla wędlin na kanapki. Ten przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie i mam nadzieję, że będzie jeszcze dłuuugo w naszych rodzinnych zeszytach kulinarnych. Jak widać na zdjęciu jest on dość plackowaty, a to dlatego, że robiłam go w dużej blaszce na ciasto😀, bo akurat nie miałam wolnych innych foremek w domu. Ogólnie to polecam go wykonywać w keksówkach czy aluminiowych foremkach.
Wcześniej wykonywałam pasztet z cukinii (przepis znajdziecie TUTAJ), który okazał się hitem wśród czytelników, bo dostałam mnóstwo pochwał. Także śmiało polecam również jego wykonać. 😉
Składniki:
-2 indycze golonki
-700 g skrzydełek indyczych
-1 marchew
-1 pietruszka
-1 seler
-3 jaja
-ziele angielskie, liść laurowy, szczypta gałki muszkatołowej
-sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Mięso i warzywa (umyte) wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą do przykrycia składników. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy 1 godzinkę.
2. Następnie przecedzamy wszystko przez sito (wywar można zachować, odrzucamy ziele i liść laurowy) i mielimy przez maszynkę do mięsa 2 lub 3 razy w zależności, jaką grubość preferujecie.
3. Do zmielonej masy dodajemy jaja, sól, pieprz do smaku i szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub foremki aluminiowej. Pieczemy 45 min w 180 stopniach.
Taki pasztet za mną chodzi :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń