Daktylowa tarta z kremem o smaku mango i kokosa
grudnia 09, 2017
/
6
Tym razem tradycje zachowam i jak to przy weekendzie, mam dla Was przepis na ciasto.🍰
W smaku jak by to określić...rewelacja!😍 Nie dodałam ani grama cukru a jest taka słodka i zarazem lekko kwaskowata przez twaróg. Nawet moja nowa czworonoga przyjaciółka, który ogólnie nie leci za pierwszym lepszym zapachem do kuchni, tak za tym przybiegła od razu i skakała by móc dostać kawałeczek😁 Zapewniam, że nie pożałujecie wykonania tego deseru, smak wynagrodzi Wam czas włożony w przygotowanie.
W smaku jak by to określić...rewelacja!😍 Nie dodałam ani grama cukru a jest taka słodka i zarazem lekko kwaskowata przez twaróg. Nawet moja nowa czworonoga przyjaciółka, który ogólnie nie leci za pierwszym lepszym zapachem do kuchni, tak za tym przybiegła od razu i skakała by móc dostać kawałeczek😁 Zapewniam, że nie pożałujecie wykonania tego deseru, smak wynagrodzi Wam czas włożony w przygotowanie.
Składniki na tartę 24 cm:
ciasto:
-250 g daktyli
-60 g wiórków kokosowych
-40 g nasion słonecznika (można pominąć)
-80 g płatków jaglanych lub owsianych
-1 łyżka oleju
krem:
-250 g twarogu chudego
-50 g wiórków kokosowych
-200 g śmietanki 30%
-3 łyżki żelatyny
-1 mango
+kostka czekolady gorzkiej do posypania
Przygotowanie:
1. Daktyle jeśli suszone, zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godz. a następnie odcedzić. Jak świeże to wrzucamy od razu do melaksera i dodajemy wszystkie składniki na ciasto. Miksujemy do połączenia składników. Powstałą masą wylepiamy spód i wstawiamy do lodówki na 1 godz. w celu utwardzenia.
2. Mango obieramy, kroimy na np. kawałki w celu pozbycia się pestki i blendujemy na mus.
3. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
4. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i na chwilę odstawiamy.
5. Do miksera wrzucamy twaróg, wiórki kokosowe, mus z mango, ubitą śmietankę i miksujemy. Gdy składniki się połączą wlewamy żelatynę i krótko jeszcze miksujemy. Powstały krem wylewamy na spód i rozprowadzamy równomiernie. Polecam zetrzeć na małych oczkach kostkę czekolady na wierzch. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godz.
Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńRewelacja! Zapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuńI like the valuable information you provide in your articles.
OdpowiedzUsuńI will bookmark your blog and check again here
regularly. I am quite sure I will learn many new stuff right here!
Good luck for the next!
Thanks :)
UsuńI have been browsing online more thann 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
OdpowiedzUsuńIt is pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and
bloggers made good content as you did,the web will be much more useful than ever before.