Chlebek jaglany z jabłkiem
Jak wiadomo chleb jest częścią jadłospisu większości z nas. A jego słodka odmiana z pewnością ma również wielu swoich zwolenników😏 Takie chlebki są doskonałym rozwiązaniem na zastąpienie słodyczy.
Ten przepis jest połączeniem chleba na słodko i ciasta jabłkowego. Owoc dodaje tu wilgotności i smaku (chodź jest go niewiele, dlatego nie jest to ciasto). Wypróbowałam go z dodatkiem domowego śliwkowego dżemu a innym razem z masłem orzechowym i przyznam, że zakochałam się w tych połączeniach😍 Ogólnie sam chlebek jest również smaczny, ale wiadomo, jak ktoś jest łakomczuszkiem to bez dodatku się nie obejdzie😆
Składniki: (mała keksówka)
-300 g mąki jaglanej
-2 jabłka
-3 łyżki miodu/cukru/słodzika
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżka rodzynek
-1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy.
2. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy w soku.
3. Do większej miski wrzucamy wszystko i mieszamy do połączenia składników.
4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy masę i pieczemy 60 min 180 stopni. Polecam posypać cukrem pudrem (u mnie zmielony słodzik)
Wartość odżywcza:
1304 kcal
B 34 g
W 261 g
T 13 g
Smacznie, a wszystko co jaglane kochamy!
OdpowiedzUsuńwspaniały! mniam
OdpowiedzUsuńDobry wieczór;
OdpowiedzUsuńmam pytanie czym można zastąpić rodzynki?
Pozdrawiam;
Rodzynki są dla smaku, można dać inne owoce suszone np. morele drobno posiekaną lub żurawinę.
Usuń