Szukaj na stronie

Chlebek jaglany z jabłkiem

Jak wiadomo chleb jest częścią jadłospisu większości z nas. A jego słodka odmiana z pewnością ma również wielu swoich zwolenników😏 Takie chlebki są doskonałym rozwiązaniem na zastąpienie słodyczy. 
Ten przepis jest połączeniem chleba na słodko i ciasta jabłkowego. Owoc dodaje tu wilgotności i smaku (chodź jest go niewiele, dlatego nie jest to ciasto). Wypróbowałam go z dodatkiem domowego śliwkowego dżemu a innym razem z masłem orzechowym i przyznam, że zakochałam się w tych połączeniach😍 Ogólnie sam chlebek jest również smaczny, ale wiadomo, jak ktoś jest łakomczuszkiem to bez dodatku się nie obejdzie😆

Składniki: (mała keksówka)
-300 g mąki jaglanej
-2 jabłka 
-3 łyżki miodu/cukru/słodzika
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżka rodzynek 
-1 łyżeczka cynamonu



Przygotowanie:
1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy.
2. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy w soku.
3. Do większej miski wrzucamy wszystko i mieszamy do połączenia składników. 
4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy masę i pieczemy 60 min 180 stopni. Polecam posypać cukrem pudrem (u mnie zmielony słodzik)

Wartość odżywcza:
1304 kcal 
B 34 g
W 261 g
T 13 g

4 komentarze:

  1. Smacznie, a wszystko co jaglane kochamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry wieczór;
    mam pytanie czym można zastąpić rodzynki?
    Pozdrawiam;

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rodzynki są dla smaku, można dać inne owoce suszone np. morele drobno posiekaną lub żurawinę.

      Usuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger