Zapiekanka makaronowa na ostro
Dzień dobry!😊Ostatnia moja słoneczna potrawa chyba podziałała przyciągająco i dziś mamy takie piękne słoneczko. Prawie lato (20 stopni)! I prawidłowo, taka pogoda ma się utrzymywać jak najdłużej😎
Dziś kolejna propozycją zapiekanki. Słoneczną link i delikatną link wersję już znacie, a dzisiaj zaprezentuję Wam wersję na ostrrro 😊😈
Dziś kolejna propozycją zapiekanki. Słoneczną link i delikatną link wersję już znacie, a dzisiaj zaprezentuję Wam wersję na ostrrro 😊😈
Składniki na 2 porcje:
-130 g makaronu świderki (u mnie gryczany)
-250 g mięsa
-1 papryka czerwona
-5 szt. pieczarek
-40 g sera żółtego startego
-łyżka słonecznika łuskanego
-1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy
-pół łyżeczki ostrej papryki/pieprzu cayenne
Przygotowanie:
1.Makaron gotujemy.
2.Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy wedle uznania oraz ostrą papryką lub pieprzem cayenne, podsmażamy.
3. Paprykę i pieczarki kroimy drobno w kostkę. Pieczarki możemy delikatnie poddusić, lecz nie jest to konieczne.
4.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i nakładamy makaron. Na to kurczak, paprykę, pieczarki i posypujemy nasionami słonecznika oraz serem. Zapiekamy 20 min 180 stopni.
Wartości odżywcze:
865 kcal
B 67 g
W 90 g
T 26 g
Zrobiłam właśnie wczoraj na obiad ale tylko połowę porcji na próbę i żałuje że nie więcej bo bardzo mi smakowała oraz mojemu mężowi.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zasmakowała :) To następnym razem trzeba zrobić podwójną porcję :D
UsuńWartość odzywcza jet całego dania?
OdpowiedzUsuńtak. dzielimy przez ilość porcji ;)
Usuń