Spaghetti w pesto z tuńczykiem i brokułami
Ogólnie tuńczyk (ten w puszcze) ma swoich wielbicieli jak i przeciwników. Ja osobiście go uwielbiam, lecz tutaj w razie nie przepadania za tym gatunkiem ryby możecie śmiało zamienić to na mięso. Moim zdaniem tuńczyk tutaj dodaje wyjątkowy smak, ale nie każdemu może wejść w gusta.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
480 kcal B 28 g W 50 g T 12 g
> Składniki na 2 porcje:
-130 g makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany)
-2 puszki tuńczyka
-3 łyżki pesto zielonego
-2 średnie brokuły
-1 łyżka słonecznika łuskanego
+40 g sera żółtego po posypania
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy.
2. Brokuły blanszujemy(świeże) lub gotujemy do miękkości (mrożone).
3. Ugotowany makaron mieszamy na patelni z pesto i dodajemy tuńczyka.
4. Brokuły dodajemy od razu na patelnie lub podajemy osobno na talerzu i posypujemy serem.
Pyszna propozycja :) Chętnie skusiłabym się na taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuń