Słoneczna zapiekanka ryżowa
Lato się już niestety skończyło, ja jednak nie rozstaję się ze słonecznymi kolorami na talerzu🌞 Przepyszna zapiekanka, która aż kolorem słońca biję po oczach, często bywa u nas nawet w roli obiadu dla gości. Ładnie wygląda, szybko się przygotowuję i ma wszystko, co każdy lubi😀
Składniki na 2 porcje:
-130 g ryżu brązowego
-1 papryka żółta
-100 g pieczarek
-3 łyżki groszku konserwowego
-2 łyżki kukurydzy
-200 g mięsa
-1 jajo
-80 g jogurtu naturalnego
-40 g startego sera żółtego
-1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy
Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy.
2. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy curry i podsmażamy.
3. Smarujemy naczynie żaroodporne tłuszczem i nakładamy ryż. Następnie mięso, paprykę i pieczarkę pokrojoną w kostkę, groszek, kukurydzę i przyprawiamy solą, pieprzem. Delikatnie przemieszać, aby przyprawy się rozeszły.
4. Jajo roztrzepujemy, dodajemy jogurt i starty ser żółty. Zalewamy zapiekankę i polecam posypać bazylią. Zapiekamy 20 min 180 stopni.
Wartości odżywcze:
1038 kcal
B 79 g
W 111 g
T 30 g
piękne kolory :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze! :)
UsuńDziękuje :)
OdpowiedzUsuń