PIZZA na jaglanym spodzie (bez drożdży)
Przyszedł czas na "fast fooda"😆
Przepis tak naprawdę różni się tylko ciastem od tego, co większość z Was zna. Nie jest to ciasto na drożdżach a zwykły placek. Jeśli chodzi o dodatki, to już Wasza sprawa co dodacie i ile, czy to będzie bardziej FAT czy FIT😛
Moją propozycją są normalne składniki tylko z umiarem, dzięki czemu bez wyrzutów sumienia taką pizze mogą spożywać osoby na diecie.
Wartości odżywcze:
samego placka z sosem
1088 kcal B 27 g W 176 g T 30 g
z dodatkami
1523 kcal B 90 g W 185 g T 46 g
Składniki: forma ok 30 cm
▪ szklanka kaszy jaglanej
▪ 6 łyżek mąki ryżowej
▪ 2 łyżki oleju
▪ woda (niecała szklanka)
▪ 1 łyżka siemienia lnianego
▪ sos:4 łyżki koncentratu pomidorowego, bazylia, tymianek, woda
+dodatki
▪ 200 g mięsa w kostkę
▪ 100 g cebuli
▪ 100 g pieczarek
▪ 100 g papryki
▪ 60 g sera żółtego
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy i ostawiamy do wystygnięcia.
2. Do miski wrzucamy kaszę, mąkę, olej, siemienia, zalewamy wodą (przyprawy wedle uznania) i miksujemy do powstania jednolitej masy. Powstałą masą wyklejamy placek (nie za gruby, bo inaczej środek się nie wypiecze i będzie mokry) w formie na papierze do pieczenia i pieczemy 30 min 180 stopni.
3. Po upieczeniu i ostudzeniu smarujemy sosem, dodajemy dodatki wedle uznania i wstawiamy ponownie jeszcze na 10 min 180 stopni.
Zjadłabym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis Kasiu
OdpowiedzUsuńJaglana najlepsza pizza z tych wszystkich zdrowych <3 Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Z wielką przyjemnością zjadłabym taką pyszną i zdrową pizzę :)
OdpowiedzUsuń