Pasztet z cukinii doskonały!
Chodź sezon na świeżą działkową cukinie już praktycznie się zakończył, to w sklepach jest dostępna cały rok. Dzięki temu takim pasztecikiem możemy się cieszyć nie tylko latem😀
Przyznam, że jest to mój faworyt jeśli chodzi o domowe pasztety. Wbrew pozorom jest banalny w wykonaniu i tani w składnikach. Smak ma delikatny, jest mokry, ładnie się rozsmarowuję... no po prostu doskonały!😎
Składniki na 2 keksówki (36x12)
▪ 3 cukinie
▪ 2 marchewki
▪ 5 jajek
▪ 2 ząbki czosnku
▪ 300 g sera żółtego
▪ 2 duże cebule
▪ 1 i 1/4 szklanki bułki tartej (u mnie domowa żytnia)
▪ 3/4 szklanki oleju
▪ 1 łyżka tymianku
▪ 1 łyżka ziół prowansalskich
▪ 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
▪ 1 łyżeczka ostrej papryki
▪ natka zielonej pietruszki wedle uznania
▪ sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Cukinie i marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odsączamy sok z cukinii.
2. Oddzielamy białka od żółtek.
3. Czosnek przeciskamy przez praskę.
4. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
5. Cebulę i natkę pietruszki kroimy drobno.
6. Teraz wszystkie składniki, oprócz białek ze sobą łączymy. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno i dodajemy do reszty.
7. Powstałą masę przelewamy do 2 form wyłożonych folią aluminiową i pieczemy 60 min 180 stopni.
1 i 1/4 bułki tartej ,ale ..łyżki, szklanki kilograma?
OdpowiedzUsuńszklanki :)
Usuńz cukinii jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńpolecam zrobić :)
Usuńmuszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Wypróbuję, robiłam podobny z buraków, ale jakoś... nie wyszedł ;)
OdpowiedzUsuńz buraków jeszcze nie próbowałam i jakoś ciężko mi stworzyć przepis na pasztet z nich :D
UsuńChętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPiekarnik nagrzany czy zimny
OdpowiedzUsuńZawsze nagrzany. Wydawało mi się to dość oczywiste, że zawsze wstawia się do nagrzanego piekarnika potrawy i nie trzeba o tym przypominać :)
UsuńJeszcze nie robiłam takiego pasztetu
OdpowiedzUsuńto czas najwyższy :)
UsuńChodzi za mną pasztet wege już dobrych kilka tygodni. I proszę znów na tapecie. Myślę,że jak opróżnię zamrażarkę z zapasów to przypomnę sobie o tym wpisie.
OdpowiedzUsuńTeż taki piekę .Pyszny.
OdpowiedzUsuńWiemy co dobre :)
UsuńJaka wielkość tych cukinii
OdpowiedzUsuń?
ok 3 kg łącznie.
UsuńRobię identyczny-mniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinie a paszczet zrobię
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :)
UsuńUwielbiam pasztet z cukinii :-)
OdpowiedzUsuńNajlepszy jest :)
UsuńCzym można zastąpić ser żółty? Myślę, że w tym przypadku po stopieniu łączy składniki, bez niego może być bardzo sypki.
OdpowiedzUsuńSer żółty nie jest odpowiedzialny na spójność pasztetu, nadaje tylko smaku, aczkolwiek wiadomo w jakiś sposób dodatkowo go skleja. Szczerze nie próbowałam robić wersji bez sera, ale myślę, że można go pominąć.Jajka, cukinia i bułka tarta sprawiają, że jest to i tak dość zwarta masa :)
UsuńPiekłam pasztet z cukinii dawno temu i byłam pozytywnie zaskoczona, że jest taki pyszny. Ja bardzo lubię cukinię. W tym roku zamierzam posiać ją w swoim ogródku.
OdpowiedzUsuńO proszę, w ogródeczku to dopiero będzie smaczna i zawsze pod ręką :)
Usuń