Naleśniki orkiszowe
Dzisiaj startujemy z nowym działem☝
Każdy z nas kiedyś miał początki w kuchni, a zadaniem doświadczonych jest dzielenie się informacjami jak prawidłowo przyrządzać dania. Czasami najłatwiejsze rzeczy sprawiają mnóstwo problemów..ale spokojnie przychodzę w pomocą😇
Zaczniemy od prostego przepisu na naleśniki z mąki orkiszowej, którą z reguły każdy lubi i posiada. Od razu uprzedzam, że nie spotkacie u mnie mąk typu zwykła pszenna czy tortowa bo takowych nie używam..co nie wyklucza, że możecie sobie podmienić😏
Większości może się wydawać że naleśnik bez jajka i mleka nie ma szans na przeżycie przy smażeniu..A nie to jest podstawą! Po pierwsze elementem udanego przyrządzenia jest dobra patelnia czyt. nie przywierająca. Druga ważna rzecz to czas smażenia-na jedną stronę starczy maks. 2 min aby ciasto się ścięło i zachowało sprężystość. Bez tych dwóch czynników niestety nasze podejścia mogą się zakończyć kruchym i niesprężystym naleśnikiem który nada się tylko na "wafel"😁 Trzecią dość istotną rzeczą jest rodzaj mąki. Każda ma swoją konsystencję i to również jest wyznacznikiem jakie dodatki będą potrzebne do idealnego naleśnika. Końcowy efekt ciasta ma być zawsze lejący. I tą kwestię będę powtarzać przy każdym rodzaju naleśnika jaki będę wam prezentować😁
Mąka orkiszowa co prawda jest rodzajem pszenicy ale jej zdrowszą odmianą. Można ją stosować zarówno na słodko jak i na słono. Przepisy na farsz podsyłam w linku :)
Składniki:
wersja podstawowa duża ilość
-3 szklanki mąki orkiszowej (im większy typ tym lepiej)
-2 jaja
-1 szklanka mleka
-ok. 2 szklanki wody zimnej przegotowanej/mineralnej
-szczypta soli
-2 łyżki oleju
wersja na ok. 8 naleśników (bez laktozy)
-1 szklanka mąki orkiszowej (im większy typ tym lepiej)
-1 jajo
-1 jajo
-ok. szklanki wody zimnej przegotowanej/mineralnej
-szczypta soli
-1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jaja i miksujemy. Następnie dolewamy (mleko), olej, szczyptę soli, stopniowo wodę i miksujemy do powstania lejącej się konsystencji. W razie potrzeby dodawać więcej wody. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu smażymy naleśniki po ok 2 min na jedną stronę.
Przy mniejszej wersji można wszystko mieszać energicznie ręcznie bez potrzeby użycia miksera czy blendera.
-szczypta soli
-1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jaja i miksujemy. Następnie dolewamy (mleko), olej, szczyptę soli, stopniowo wodę i miksujemy do powstania lejącej się konsystencji. W razie potrzeby dodawać więcej wody. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu smażymy naleśniki po ok 2 min na jedną stronę.
Przy mniejszej wersji można wszystko mieszać energicznie ręcznie bez potrzeby użycia miksera czy blendera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)