Delikatna rozgrzewająca zupa z dyni
Sezon na dynię w pełni, to korzystajmy z tego ile się da!
Tak się składa, że jestem po usunięciu zęba, niepotrzebnej 8 😒 i przez dwa kolejne dni w moim jadłospisie będą papki😌 Taka zupka idealnie się wpasowała w moją niedyspozycję.
Z dodatkiem mięska gotowanego jest pełnowartościowym posiłkiem a imbir działa rozgrzewająco i sprawia że człowiek zapomina o bólu i gorączce w moim przypadku.
Wartość odżywcza 1 porcji:
bez mięsa
239 kcal B 5 g W 30 g T 10 g
z mięsem
312 kcal B 21 g W 30 g T 11 g
Składniki na 4 porcje
-1 kg dyni (najlepiej Hakkaido)
-1 marchew
-500 g ziemniaków
-pietruszka
-1 cebula
-korzeń imbiru (ok 3 cm)
-4 łyżki oliwy
-pieprz, sól
-2 l wody
-300 g mięsa gotowanego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1.Dynię kroimy na pół i usuwamy środek z pestkami. Miąższ obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
2. Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
3.Marchew, cebulę i pietruszkę drobno siekamy i podsmażamy delikatnie na oliwie w dużym garnku.
4.Dolewamy do garnka 2 litry wody, starty imbir, pokrojone w kostkę surowe ziemniaki i dynię, (mięso).
5.Gotujemy wszystko 15 min. Na koniec dodajemy przyprawy i miksujemy na krem.
Domowo i rozgrzewająco!
OdpowiedzUsuńNajlepiej :)
UsuńPychota, u mnie dyniowa ostatnio też króluje.
OdpowiedzUsuńPiękny kolorek :) Bardzo lubię zupę dyniową.. testuje wiele przepisów i ten też sobie zapiszę:)
OdpowiedzUsuń