ZAPIEKANE KASZOWE PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki na 2 porcje:
-200 g mięsa
-110 g kaszy gryczanej
-1 jajo
-1 cebula
-300 g passaty
-łyżka oliwy
+tłuszcz do wysmarowania naczynia
+sałatka z pomidora i ogórka kiszonego z koperkiem w oliwie
-2 pomidory
-200 g ogórków
-1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę.
2. Mięso mielimy, chyba że macie gotowe zmielone i przyprawiamy.
3. Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy.
4.Do większej miski wrzucamy kaszę, mięso, cebulę, jajo. doprawiamy i mieszamy do połączenia składników. (najlepiej ręcznie)
5. Formujemy pulpety i podsmażamy z obu stron na patelni. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego delikatnie tłuszczem (ja to zrobiłam silikonowym pędzelkiem i odrobiną oleju), zalewamy passatą i zapiekamy 30 min 180 stopni. Podajemy z dodatkiem warzyw.
924 kcal
B 67 g
W 95 g
T 30 g
bez sałatki
780 kcal
B 63 g
W 86 g
T 20 g
Pysznie wyglądają i na pewno tak smakują :)
OdpowiedzUsuńCóż za kolor! Bardzo ciekawy przepis. I mięsko i kasza i pomidorki- cały obiad w jednym ;)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, bardzo lubię połaczenie kaszy z mięsem! A i moja roczna córka powinna w nich zasmakować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie polecam wypróbować a córeczce na pewno posmakują :)
UsuńWartość kaloryczna podana jest na jedną porcję czy całości dania?
OdpowiedzUsuńZawsze podaje do całości składników :) Czyli w tym przypadku wartość odżywcza jest dla 2 porcji :)
UsuńTo na 2 wymienniki ile wyjdzie 1 czy 2 jak to obliczyc
OdpowiedzUsuńnie rozumiem pytania?
Usuń