Proteinowe fit placki z jabłkiem
Zdrowe, odżywcze i pełnowartościowe placki z dodatkiem startego jabłka. Idealnie pasują na pożywne śniadanie lub deser.
Przygotowanie: 10 minut
Koszt: Tanie
I znowu te pankejki 😀☝ No po prostu nie da się ich nie jeść, szczególnie tych z jabłuszkiem🍎😍 Tę wersję zrobiłam w odżywką białkową, bo jak stali bywalcy już wiedzą, moje dania są zbilansowane 👍 lecz możecie śmiało zastąpić twarogiem.
Wartości odżywcze:
408 kcal B 14 g W 60 g T 12 g
Składniki na 1 porcje:
▸2 średnie jabłka (200 g)
▸60 g mąki żytniej
▸miarka odżywki białkowej/50 g twarogu chudego
▸woda
▸pół łyżeczki
▸1 łyżka oleju do smażenia
▸"cukier puder" zmielony słodzik do posypania
Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przecedzamy przez sito aby pozbyć się nadmiaru wody.
2. Połowę jabłek wrzucamy do mąki i białka/twarogu, dodajemy cynamon i mieszamy dolewając stopniowo wody. Masa ma być lekko gęstawa.
3. Smażymy placuszki na oleju, do gotowych dodajemy na wierzch resztę jabłka, posypujemy "cukrem pudrem" i zajadamy.
Bardzo smacznie wyglądają :) Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńMiarka białek? To znaczy ile?
OdpowiedzUsuńchodzi tutaj o odżywkę białkową :)
Usuńjeśli nie posiadasz takiego produktu daj twaróg ;)