Pikantne kotlety z mozzarellą
Kiedy przychodzą goście lub rodzinka na obiad warto podać coś ładnie wyglądającego i nie wymagającego specjalnego wyjścia na zakupy i wydania większej kwoty pieniężnej, a najlepiej wykorzystując to co ma się raczej standardowo już w domu.
Jak wiadomo przy gościach do głównego dania musi być jakiś deser, dlatego dobrze by było, aby pierwsze danie nie było zbyt ciężkie i zostało miejsce na słodkości😁
Przyznam się, że mistrzem układania na talerzu nie jestem (stawiam na smak) to staram się jednak, by jakoś to wyglądało😅 Danie jakże proste,tanie i w miarę wyglądające (goście nie narzekali😄)
Składniki na 4 porcje:
-400 g mięsa +papryka słodka, chili
-2 kulki mozzarelli
-200 g brązowego ryżu
-2 łyżki oleju
-400 g fasolki zielonej ciętej
Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy.
2. Mięso dzielimy i tłuczemy na kotlety. Przyprawiamy intensywnie papryką słodką i chili. Smażymy z obu stron na koniec kładąc po plastrze mozzarelli na kotlet aby się rozpuściła.
3. Fasolka jeśli mrożona to gotujemy do miękkości, świeżą blanszujemy i podajemy wszystko na talerz posypując koperkiem.
Wartość odżywcza 1 porcji:
460 kcal
B 39 g
W 37 g
T 16 g
Ciekawy przepis na pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń