Pieczony omlet szarlotka
września 25, 2017
/
13
Jednodaniowa szarlotka to jest to co łasuchy lubią najbardziej😍 Pomyśleć, że zjadasz całe ciasto sama?😂 Wymyśliłam je w formie omleta i coś czuję, że raz na tydzień te cudeńko będzie obowiązkowo lądowało na moim talerzu😎😏
Wartości odżywcze:
524 kcal B 30 g W 73 g T 11 g
Składniki na 1 porcje:
▪ 2 jajka
▪ 60 g mąki (u mnie kukurydziana)
▪ 15 g odżywki białkowej lub 60 g twarogu chudego*
▪ 200 g jabłka
▪ po pół łyżeczki proszku do pieczenia i cynamonu
▪ woda, słodzik/cukier
*jeśli wybraliście twaróg zamiast białka zmiksujcie go z odrobiną wody i słodzikiem. Powstałym musem polejcie naszą szarlotkę 😉
Przygotowanie:
1. Jabłka kroimy w talarki.
2. W jedną miskę wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, białko, cynamon, żółtka i odrobinę wody. Wstępnie mieszamy.
3. Białka ubijamy ze słodzikiem/cukrem na sztywno i dodajemy do reszty masy. Delikatnie mikserem na małych obrotach miksujemy do połączenia składników.
4. Wylewamy masę do formy (u mnie sylikonowa) na wierzch układamy jabłka i pieczemy 20 min w 170 stopniach. Polecam posypać jeszcze na koniec odrobiną cynamonu.
Super przepis :-)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mąki kukurydzianej można użyć pszennej?
Można :)
UsuńOoo, już wiem co zjem jutro na śniadanie :) Uwielbiam omlety na słodko!
OdpowiedzUsuńZjesz taki smakołyk na śniadanie i już wiesz, że to będzie dobry dzień! :)
UsuńNa taki szarlotkowy omlet jestem chętna :) Pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńChętnych cała masa :) Zachęcam do zrobienia :)
Usuńznakomita szarloteczka :)
OdpowiedzUsuńMozna zrobić z philadelfią ?
OdpowiedzUsuńmożesz użyć sera/twarogu jaki chcesz, nawet Philadephii chodź jest ona serem typowo kanapkowym :) ja daję pomysł a konkretne składniki możesz podmienić na jaki masz ochotę :)
UsuńCiekawy pomysł, a że ja lubię jabłecznik... to muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba wypróbować :)
UsuńWitam, jeśli dodam twaróg, to daje go tylko na wierzch , nie mieszam z ciastem?
OdpowiedzUsuńJa polecam dodać go na wierzch lecz możesz spróbować dać go do masy. Ja osobiście jeszcze nie robiłam biszkoptów z twarogiem w cieście.
Usuń