Walewska z sokiem pomarańczowym
Ten przepis jest od mojej mamy przyznam się bez bicia 😁 Przechodzi z pokolenia na pokolenie i zostanie jeszcze długo😍
Jest tak pyszny, że muszę się z Wami podzielić. Większość zna te ciasto, lecz ten przepis jest niespotykany, dzięki czemu efekt końcowy powala👌 Przeplatanie słodkiego z gorzkim to jest to co lubię w ciężkich ciastach😎😏
Składniki: (2x forma 37x26)
ciasto
-3 szklanki mąki orkiszowej
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 żółtka
-200 g masła
masa
-2 budynie śmietankowe+3 szklanki soku z pomarańczy
-ok 300 g powideł bez cukru
-4 białka
-dodatki do posypania (u mnie orzechy i rodzynki)
Przygotowanie:
1. Budyń gotujemy na soku pomarańczowym i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Mąkę, jaja, masło, proszek mieszamy i ugniatamy ciasto (pamiętajcie posypać lekko mąką stolnice aby nie przywarło).Dzielimy na 2 części, rozwałkujemy na placki wielkości formy do pieczenia.
3. Powstałe placki wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia-nawijamy ciasto na wałek i przekładamy delikatnie (dla mniej wprawionych proponuje ułożyć papier na stolnicę, posypać mąką i bezpośrednio na nim rozwałkować i włożyć aby do blachy).
4. Na oba spody nakładamy warstwę powideł. Ubijamy białka ze słodzikiem, dzielimy na pół i nakładamy na powidła. Możecie dodatkowo jeden placek posypać dodatkami lub nie.
5.Oba placki pieczemy 20 min 180 stopni. Gdy ostygnął, na placek (ten bez dodatków) nakładamy budyń i przykrywamy go drugim.
6. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Jest tak pyszny, że muszę się z Wami podzielić. Większość zna te ciasto, lecz ten przepis jest niespotykany, dzięki czemu efekt końcowy powala👌 Przeplatanie słodkiego z gorzkim to jest to co lubię w ciężkich ciastach😎😏
Składniki: (2x forma 37x26)
ciasto
-3 szklanki mąki orkiszowej
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 żółtka
-200 g masła
masa
-2 budynie śmietankowe+3 szklanki soku z pomarańczy
-ok 300 g powideł bez cukru
-4 białka
-dodatki do posypania (u mnie orzechy i rodzynki)
Przygotowanie:
1. Budyń gotujemy na soku pomarańczowym i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Mąkę, jaja, masło, proszek mieszamy i ugniatamy ciasto (pamiętajcie posypać lekko mąką stolnice aby nie przywarło).Dzielimy na 2 części, rozwałkujemy na placki wielkości formy do pieczenia.
3. Powstałe placki wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia-nawijamy ciasto na wałek i przekładamy delikatnie (dla mniej wprawionych proponuje ułożyć papier na stolnicę, posypać mąką i bezpośrednio na nim rozwałkować i włożyć aby do blachy).
4. Na oba spody nakładamy warstwę powideł. Ubijamy białka ze słodzikiem, dzielimy na pół i nakładamy na powidła. Możecie dodatkowo jeden placek posypać dodatkami lub nie.
5.Oba placki pieczemy 20 min 180 stopni. Gdy ostygnął, na placek (ten bez dodatków) nakładamy budyń i przykrywamy go drugim.
6. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Bardzo ciekawy musze zapisać
OdpowiedzUsuńNie rozumiem tego momentu: na OBA spody nakładamy powidła i ubite białka,a jest napisane żeby budyń nałożyc na placek bez dodatków - pytanie : który placek ?, przecież są dwa takie same, z powidłami i z białkami ???
OdpowiedzUsuń"-dodatki do posypania (u mnie orzechy i rodzynki)" Jeśli wybrałeś wersję z dodatkami to jeden placek masz z powidłami, białkiem a drugi z powidłami, białkiem i dodatkami. Na ten z powidłami i białkami nakładasz budyń.
UsuńJeśli wybierzesz wersję bez dodatków to wtedy oba placki są takie same i bez znaczenia na który nałożysz budyń :)
Dodatki (orzechy, rodzynki) są wykończeniem a budyń "masą" placków
W składnikach nie widze w ogóle cukru - wcale go nie dodawać ? a w opisie jest podane żeby białka ubic ze słodzikiem ? a w jakiej ilości ? kilka łyżek, czy np. 1 szklanka ??
OdpowiedzUsuńJa osobiście w ogóle nie stosuję cukru, jeśli już to słodzik. Specjalnie nie piszę jaka ilość słodzika, bo każdy używa innego (np. ksylitol jest słodszy od erytrytolu) czy cukry kokosowe, białe, trzcinowe, melasy.. a wtedy ilość jest zmienna. Każdy dosładza wedle swojego uznania. Uznaję zasadę, skoro ktoś używa jakiejkolwiek substancji słodzącej, sam najlepiej wie jaka ilość mu odpowiada :)
UsuńTak na marginesie-ja dałam 3 łyżki erytrytolu do białek i w zupełności mi wystarczyło do smaku :)
Pycha, uwielbiam desery o pomarańczowym smaku :)
OdpowiedzUsuńPyszności! :) Niebo dla oka i podniebienia :)
OdpowiedzUsuńCzy placek piekę z powidłami i białkami razem? A drugi z powidłami, białkami , na których sa dodatki?
OdpowiedzUsuń