Krem czekoladowo orzechowy z rodzynkami
sierpnia 01, 2017
/
13
Od jakiegoś czasu chodzi za mną znowu nutella😏Kiedyś raz kupiłam sklepową i więcej tego nie zrobiłam 🙀 Stwierdziłam, że wole sama wykonywać taki krem😎 Dzisiaj mam dla Was jeden z nich, który jest o wiele lepszy nawet w smaku od tych sklepowych, a przy tym nie ma mnóstwa cukru i prawidłowe proporcje składników 👌
Wartości odżywcze całego słoika:
1816 kcal B 41 g W 77 g T 150 g
przy 50 g rodzynek
1679 kcal B 39 g W 42 g T 148 g
Składniki:
-100 g rodzynek *
-200 g orzechów włoskich (2 szkl.)
-30 g kakao (5 łyżek)
-15 g oleju
-3/4 szklanki wody letniej
*jeśli liczycie kalorie dajcie 50 g lub wcale :)
Przygotowanie:
1. Wrzątkiem zalewamy rodzynki i moczymy w nim. Orzechy zalewamy letnią przegotowaną wodą. Obie rzeczy wykonujemy ok godziny wcześniej, aby namiękły i były łatwiejsze to zmiksowania.
2. Następnie odcedzamy rodzynki i orzechy, wrzucamy do melaksera/blendera zależy od mocy.
3. Dorzucamy kakao, olej (jeśli kokosowy to rozpuszczony) i wodę. Wszystko miksujemy do połączenia składników i mamy gotowy krem na kanapki czy do naleśników😍
Tak dla informacji popatrzcie jak wygląda skład w tym "smakołyku" sklepowym
Wartości odżywcze całego słoika:
1816 kcal B 41 g W 77 g T 150 g
przy 50 g rodzynek
1679 kcal B 39 g W 42 g T 148 g
Składniki:
-100 g rodzynek *
-200 g orzechów włoskich (2 szkl.)
-30 g kakao (5 łyżek)
-15 g oleju
-3/4 szklanki wody letniej
*jeśli liczycie kalorie dajcie 50 g lub wcale :)
Przygotowanie:
1. Wrzątkiem zalewamy rodzynki i moczymy w nim. Orzechy zalewamy letnią przegotowaną wodą. Obie rzeczy wykonujemy ok godziny wcześniej, aby namiękły i były łatwiejsze to zmiksowania.
2. Następnie odcedzamy rodzynki i orzechy, wrzucamy do melaksera/blendera zależy od mocy.
3. Dorzucamy kakao, olej (jeśli kokosowy to rozpuszczony) i wodę. Wszystko miksujemy do połączenia składników i mamy gotowy krem na kanapki czy do naleśników😍
Tak dla informacji popatrzcie jak wygląda skład w tym "smakołyku" sklepowym
Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPolecam wykonać i rozkoszować się pysznym dodatkiem :)
UsuńPyszny krem, zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńTo nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby go wykonać i cieszyć się smakiem :)
UsuńOj jak to cudownie wygląda! Kradnę przepis i zapraszam do mnie! :)
OdpowiedzUsuńCudo! Ja za Nutellą nie przepadam, ale taki krem chętnie wypróbuję. Oczywiście pojawiają się głosy jaka to ta Nutella niezdrowa, ale chyba nie ma co popadać w paranoję- nie wiem ile trzeba by tego jeść na co dzień! ;) Bądź co bądź wolę takie domowe kremy, jak Twój. Super.
OdpowiedzUsuńTemat zawartości Nutelli jest długi jak rzeka także masz racje, nie ma co dyskutować. Ten kto chce to je, a inni będą się zajadali domowymi kremami :)
UsuńZainteresował mnie ten przepis i zrobiłam sobie krem ;) Średnio mi to smakowało, więc dodałam mleka i zrobiło się całkiem smaczne :) następnym razem zrobię z mlekiem zamiast wody, choć wiem, że może będzie mniej zdrowe, no i bardziej kaloryczne:)
OdpowiedzUsuńPS musiałam dodać znacznie więcej płynu, bo blender w moim robocie planetarnym wymiękał przy tym :(
Ja za to nie wyobrażam sobie pasty na kanapki z mlekiem 😄 moim zdaniem zakrywa prawdziwy smak 😏 ale jak Tobie zasmakowała taka forma to dobrze ;)
UsuńJakoś za "ostre" to było dla mnie :) mleko trochę to złagodziło i jest fajnie ;) zastanawiam się do czego mogę to wykorzystać i jak długo przechowywać w lodówce. Wyszła tego konkretna porcja i na kanapki to miesiąc bym jadła ;)
UsuńWykorzystać możesz na kanapki, do naleśników, do placków, do omletów :) Trochę możliwości jest :)
UsuńU mnie taki słoiczek kremu był na 3 osoby i starczył nam na tydzień trzymany w lodówce. Ale niestety nie wiem co będzie jak postoi dłużej.
Tydzień to już luz - będę jeść na okrągło :D Następnym razem będę robić mniejsze porcje i nie będzie problemu :)
UsuńNo to smacznego :)
Usuń