Gryczane placki z tuńczykiem
Obiad na szybko? Proszę bardzo👆👆 Idealne również na wynos do jednego pudełeczka, które można spożywać na zimno. Z sosem czosnkowym, warzywami i jesteśmy syci na kilka godzin 😊
Składniki na 2 mniejsze porcje:
-1 puszka tuńczyka
-100 g mąki gryczanej
-20 g mąki kukurydzianej
-1 jajo
-pół szklanki wody przegotowanej zimnej
-1 łyżka oleju do smażenia
dodatki:
-4 łyżki jogurtu
-2 ząbki czosnku
-1 pomidor
-50 g mix sałat
Przygotowanie:
1. Mąkę, jajo i przyprawy (sól, pieprz) wstępnie mieszamy.
2. Dodajemy tuńczyka odsączonego z wody i mieszamy do połączenia składników. Dolewamy stopniowo wody aby powstała nam papkowata konsystencja (nie lejąca).
3. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placki z obu stron.
Wartości odżywcze: +/dodatki
633 kcal/670 kcal
B 42 g/44g
W 76 g/81 g
T 17 g/19g
Składniki na 2 mniejsze porcje:
-1 puszka tuńczyka
-100 g mąki gryczanej
-20 g mąki kukurydzianej
-1 jajo
-pół szklanki wody przegotowanej zimnej
-1 łyżka oleju do smażenia
dodatki:
-4 łyżki jogurtu
-2 ząbki czosnku
-1 pomidor
-50 g mix sałat
Przygotowanie:
1. Mąkę, jajo i przyprawy (sól, pieprz) wstępnie mieszamy.
2. Dodajemy tuńczyka odsączonego z wody i mieszamy do połączenia składników. Dolewamy stopniowo wody aby powstała nam papkowata konsystencja (nie lejąca).
3. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placki z obu stron.
Wartości odżywcze: +/dodatki
633 kcal/670 kcal
B 42 g/44g
W 76 g/81 g
T 17 g/19g
Prezentują się pysznie :) Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńWow, bardzo ciekawy pomysł. Placki z tuńczykiem, muszę spróbować. Inspirujący przepis.
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają! Dodatek sosu czosnkowego to strzał w 10! :))
OdpowiedzUsuń