DOUBLE COCONUT CAKE (ciasto podwójnie kokosowe)
Puszysty biszkopt przełożony masą o smaku toffi i kokosa, do tego polewa z dżemu wiśniowego wieńcząca te arcydzieło smakowe.
Przygotowanie: 60 minut
Pieczenie: 50 minut
Koszt: Tanie
Jest weekend to wiadomo, że będzie ciasto😀 Chodziło za mną ostatnio coś mega kokosowego i takim sposobem wymyśliłam sobie kokosowy placek z kokosową masą w polewie wiśniowo kakaowej😎 Ta intensywność smaku kokosa wprost nie daje zakończyć jedzenia na jednym kawałku😅
Miałam plan zrobić go w prostokątnej blaszce jako placek, ale że miałam zajętą to zrobiłam je w formie torcika (co oczywiście polecam wykorzystać). Możecie spokojnie robić je w obu formach na tej samej ilości składników👍 Nie wystraszcie się ich ilością, bo na pewno większość będziecie mieli na co dzień w kuchni, dzięki czemu nie trzeba specjalnie robić zakupów na ten double coconut cake😍 A zrobienie trwa półtorej godzinki z pieczeniem i jest łatwe🍰
Składniki:
biszkopt
▸3 szklanki mąki orkiszowej
▸pół szklanki wiórek kokosowych
▸pół szklanki oleju
▸1,5 szklanki maślanki w temp. pokojowej
▸1 łyżeczka proszku do pieczenia
▸1,5 łyżeczki sody
▸3 jaja w temp. pokojowej
▸3 łyżki słodzika/cukru
masa
▸2.5 szklanki mleka
▸1 budyń toffi bez cukru
▸150 g wiórek kokosowych
▸3 łyżeczki płatków ryżowych*
polewa
▸3 łyżki dżemu wiśniowego/truskawkowego (u mnie bez cukru oczywiście)
▸4 łyżki wody
▸1 łyżeczka kakao (dla intensywności smaku możecie dać 1 płaską łyżkę)
▸1 łyżka masła
+wiórki kokosowe do ozdoby
*mogą być również jaglane lub kasza manna
Przygotowanie:
biszkopt
Jajka ubijamy ze słodzikiem/cukrem. Dodajemy do nich w takiej kolejności resztę składników ciągle mieszając:mąka, wiórki, olej, proszek do pieczenia, maślankę a w niej rozpuszczoną sodę. Przelewamy w formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 50 min 180 stopni
masa
W pół szklanki mleka roztrzepujemy budyń (nie gotujemy tego). Resztę mleka gotujemy i zanim zacznie się podnosić, dodajemy wiórki, płatki, budyń i jeszcze raz gotujemy krótko. Ostawiamy do przestygnięcia.
polewa
Do dżemu dodajemy wodę i mieszamy aby zrobił się rzadki. Wrzucamy w rondelek, dodajemy kakao, masło i rozpuszczamy na małym ogniu mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.
Biszkopt kroimy na pół,przekładamy masą, polewamy polewą, posypujemy wiórkami i do lodówki na minimum 3 godz.
Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować.
Przepis brał udział w akcji
Na takie ciasto to ja mam ochotę :) Prezentuje się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńIstne arcydzieło, kocham wszystkie słodkości z kokosem.
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho :) juz zapisalam przepis i przygotowuje w najblizszym czasie :)
OdpowiedzUsuńPodziel się jak ci wyszedł :)
Usuń