Tort kakaowy z budyniem i kremem
lipca 23, 2017
/
5
Mamy niedziele, mamy standardowo ciasto 🍰a nawet tort☝ Natrafiła się okazja na upichcenie "grubszego" deseru to trzeba było się wykazać 😋 Nie używam barwników, nie robię WOW ozdób.. Zawsze po prostu pacam łyżką ubitą śmietankę, posypuję tym co mam po ręką i tyle 😎 Cukru nie używam, staram się robić "odchudzone" wersje m.in. bez kostek masła i szklanek oleju jak to większość robi 😑 A jak komuś za gorzko to niech sobie swój kawałek poleje syropem czy nawet posypie cukrem😄Dla mnie torcik ma być "domowy"wyglądem i nie mulący słodyczą☝ Nie to co produkują np. w cukierniach😏 Oczywiście bez urazy bo to dzieła sztuki jeśli chodzi o wygląd😀
Nie trzeba być wykwalifikowanym cukiernikiem by upiec moje ciacho, wystarczą chęci a z pewnością każdy je wykona bez problemu i będzie mógł się rozkoszować smakiem z rodziną👌
Wartości odżywcze 1 kawałka (10):
264 kcal B 6 g W 26 g T 14 g
Składniki:
biszkopt:
▪ 2 szklanki mąki
▪ 3 jajka*
▪ 3 łyżki słodzika
▪ 1 łyżka kakao
▪ szklanka maślanki*
▪ pół szklanki oleju
▪ 1 łyżeczka octu winnego
▪ 1 łyżeczka sody
masa:
▪ 2 budynie waniliowe bez cukru+3 szklanki mleka
▪ aromat waniliowy
krem na wierzch:
▪ 1 śmietanka 30%
▪ saszetka śmietan fix
*składniki w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
1. Jajka ubijamy ze słodzikiem, następnie dodajemy resztę składników i miksujemy na jednolitą masę. Formę (22 cm) wykładamy papierem i wylewamy masę. Pieczemy biszkopt 40 min 180 stopni i odstawiamy do ostygnięcia.
2. W między czasie przygotowujemy budyń wedle przepisu i również odstawiamy do ostygnięcia.
3. Biszkopt kroimy na 3 części (górną możecie wyrównać, łatwiej będzie nałożyć krem, a to co zostanie skruszyć i posypać jako ozdobę) i przekładamy 2 warstwy budyniem.
4. Śmietankę ubijamy z fixem i nakładamy krem na nasz torcik. Na koniec ozdabiamy wedle gustu ( ja posypałam startą czekoladą i kawałkami melona )
Chętnie poczęstowałabym się kawałkiem takiego tortu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji kulinarnej ,,Łakocie z domowego zacisza”
http://smilingshrimp.blogspot.com
Ja do pieczenia mam dwie lewe ręce i nawet się za nie nie biorę :D
OdpowiedzUsuńoj tam nie można od razu zakładać z góry, że się nie uda! Trzeba wszystkiego próbować a kto wie może się uda? :)
UsuńZainteresował mnie ten przepis,ale nie bardzo rozumiem.Czy to znaczy,że tej śmietanki ubitej nie miesza się z ugotowanym budyniem?
OdpowiedzUsuńNie, nie mieszamy :) Ugotowany budyń jest do przełożenia biszkopta, a ubita śmietanka do posmarowania z wierzchu całości :)
Usuń