TARTA GRYCZANA Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI
lipca 17, 2017
/
2
Dzień dobry moi drodzy czytelnicy🙋Powiem Wam, że wczoraj miałam strasznie pechowy dzień 😔 Odebrałam auto od autoryzowanego serwisu gdzie robili blacharkę po kolizji ( nie z mojej winy😀) i okazało się, że spartaczyli robotę..muszę się z nimi teraz wykłócać o pogwarancyjne naprawy..ale to nie wszystko👿 Będąc na treningu ławeczka nagle zaczęła żyć swoim życiem podczas zmiany nachylenia i zaatakowała mi palca przecinając ścięgna😢 morze krwi, pogotowie, szycie i usztywnienie🚑 jestem załatwiona na miesiąc! Na szczęście to lewa ręka, jakoś w miarę mogę funkcjonować i zrobić sobie posiłek. Z lekką pomocą przygotowałam tartę, która chodziła już za mną od paru dni.
Składniki na 2 porcje:
ciasto:
-150 g mąki gryczanej
-1 jajo
-80 g jogurtu naturalnego
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
farsz:
-1 puszka tuńczyka
-100 g pomidora
-100 g papryki
-50 g pieczarek
sos:
-1 jajo
-100 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do formy (u mnie śr.25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (większość robi bezpośrednio, ja jednak zawsze wszystko robię w papierze). Tak przygotowany placek nakłuwamy widelcem delikatnie i pieczemy 10 min 180 stopni.
2. Tuńczyka odsączamy z wody. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, tak samo pomidora i paprykę. Układamy warzywa na placek.
3. Jajo roztrzepujemy razem z jogurtem, doprawiamy wedle uznania i zalewamy tartę.
4. Wstawiamy do piekarnika na 25 min 180 stopni.
Wartości odżywcze:
960 kcal
B 66 g
W 122 g
T 23 g
Jeszcze nigdy nie używalam mąki gryczanej :) Tarta wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńpolecam zaprzyjaźnić się z mąką gryczaną :) Ja praktycznie wszystko z niej robię ostatnio :P
Usuń