Ruskie kotlety
lipca 18, 2017
/
10
Często zdarza się, że zostają nam ziemniaki z poprzedniego dnia i przydałoby się zrobić z nich coś smacznego☝ Dzisiaj zaproponuję Wam pyszne kotleciki, z niewielkiej ilości składników! Z buraczkami na zimno smakują wybornie 😊
Wartości odżywcze (bez tłuszczu)
537 kcal B 45 g W 75 g T 6 g
Składniki na 2 porcje:
▪ 400 g ziemniaków
▪ 150 g twarogu chudego
▪ 1 jajo
▪ mała cebulka
▪ koperek
▪ tłuszcz do smażenia
Opcjonalnie panierka:
▪ 1 jajo
▪ bułka tarta
Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i tłuczemy. (chyba, że macie z poprzedniego dnia)
2. Twaróg kruszymy i wrzucamy do ostygniętych ziemniaków, dodajemy koperek wedle uznania. Cebulę szklimy i ostygniętą dajemy do reszty. Tłuczemy wszystko ponownie.
3. Przełożyć masę do miski, przyprawić solą i pieprzem, dodać roztrzepane jajo (zostawić odrobinę
4. Formujemy kotleciki. I tu już jak chcecie albo smarujemy resztą jajka nasze kotleciki lub obtaczacie kotlety w typowej panierce i smażymy.
Zapraszam również po inne przepisy na zdrowe i pyszne kotleciki:
MMm.. prezentuje się przepysznie chętnie wypróbuję <3
OdpowiedzUsuńMój blog
Wygląda pysznie :D już wiem co będzie jutro na obiad :D
OdpowiedzUsuńMmmmmm pysznie wygląda, uwielbiam placki ziemniaczane, chyba sobie niedługo zrobię z dziewczyną.
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie;)
OdpowiedzUsuńMoja mama takie robi! Są pyszne! Najlepiej z sosem grzybowym pychotka. Aż bym zjadła!
OdpowiedzUsuńwww.olabrzeska.pl
Moja mama je dawniej robiła <3 Teraz z braku czasu nie jadłam ich lata :(
OdpowiedzUsuńTej cebuli tylko 40 g? To ani jedna cebula... I co z nią? Szklimy najpierw? Nie widzę w przepisie :)
OdpowiedzUsuńto jest jedna mała cebulka i moim zdaniem wystarcza spokojnie :) można dać więcej dla smaku, ale wtedy zalecam ją dobrze posiekać lub zrobić większe kotlety :) przepis zaktualizowany z poprawką na cebulkę :)
UsuńPychota! Jadłam i polecam! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowały :)
Usuń