Racuchy jabłkowe z kaszą i twarogiem
lipca 25, 2017
/
5
Też kochacie racuchy tak jak ja?💓😍 Tym razem mam dla Was trochę bogatszą wersję bo podstawowa składa się tylko z jaj, mąki i jabłek. Dodatki które dodałam sprawiają że placki są bardziej sycące i zawierają białko, dzięki czemu są pełnowartościowe i można je spożywać na dietach 😉
W przepisie jest cynamon, gdzie pewnie większość z Was używa zwykłego, takiego za parę złoty. Polecam jednak zacząć używać cejlońskiego, który jest nieco droższy, ale jest o wiele zdrowszy. Napisałam o tym artykuł, do którego zachęcam oczywiście zajrzeć i przekonać się jak duża różnica jest miedzy zwykłym chińskim a prawdziwym cejlońskim. KTÓRY CYNAMON WYBRAĆ?
Oraz do ściągawki, jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną. Dodatkowo znajdziecie tam różne inne przepisy na jej wykorzystanie JAK UGOTOWAĆ KASZĘ JAGLANĄ
Wartość odżywcza 1 racucha (wyszło mi 30 sztuk)
50 kcal B 2 g W 8 g T 0,7 g
Składniki:
▸ 2 jaja
▸ szklanka mąki (u mnie jaglana)
▸ 100 g kaszy jaglanej
▸ 100 g twarogu chudego
▸ 360 g jogurtu naturalnego
▸ 3 szt. jabłka (u mnie 600 g)
▸ niecałe pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego*
▸ "cukier puder" ze słodzika
*możecie dać zwykły cynamon.
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy.
2. Twaróg miksujemy z jogurtem, dodajemy mąkę i jaja.
3. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z soku. Dodajemy do masy razem z cynamonem ,dokładnie wszystko mieszamy i smażymy placki.
Przepis brał udział w akcjach kulinarnych:
Samo zdrowie na talerzu, można jeść bez wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji kulinarnej ,,Łakocie z domowego zacisza”
http://smilingshrimp.blogspot.com
Uwielbiam racuchy więc na bank wypróbuję ten przepis <3
OdpowiedzUsuńwww.odkrywajacameryke.pl
Racuchy zawsze! Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńTakich nie jadłam. Pycha!
OdpowiedzUsuńna piątkowy obiad idealne ;)
OdpowiedzUsuń