Czekoladowiec na maślance z masą budyniową
lipca 15, 2017
/
13
Proste ciasto z masą budyniową i kremem śmietankowym.
Składniki:
Biszkopt:
▪ 3 szklanki mąki
▪ 2 szklanki maślanki*
▪ 1/4 szklanki oleju
▪ 2 łyżko kakao
▪ 2 łyżeczki sody
▪ 1 łyżka przyprawy do piernika
▪ słodzik wedle uznania
Masa:
▪ 2 opakowania budyniu bez cukru śmietankowego
▪ 3 szklanki mleka do ugotowania budyniu
▪ opakowanie galaretki np cytrynowej
Krem:
▪ 1 śmietanka 30%
▪ dodatki na wierzch wedle uznania (u mnie orzechy włoskie, polewa kakaowa)
* składniki w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na biszkopt miksujemy do połączenia składników. Tortownicę ( 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy 40 min 180 stopni.
2. Budynie gotujemy według przepisu. Galaretkę w proszku dodajemy w trakcie gotowania budyniu.
3. Ostudzony biszkopt przekrajamy na pół i przekładamy masą budyniową.
4. Śmietankę ubijamy do powstania gęstej masy wygodnej do rozsmarowania. Smarujemy nią brzegi oraz wierzch ciasta. Wedle uznania przyozdabiamy. Chowamy do lodówki najlepiej na noc.
Zapraszam po inne moje przepisy na torciki:
Wygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńW sam raz do niedzielnej kawki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do dodania ciasta do czekoladowego wydarzenia :)
https://www.facebook.com/events/131985614062488/permalink/132730720654644/
Też bym się uraczyła takim ciastem przy kawie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, może się skuszę!
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie. Taki cukrojad jak ja dodalby ociupinke cukru do masy, ale jak ma byc zdrowo, to sie poddaje. Narobilas mi na nie checi. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńJeśli normalnie słodzisz cukrem nie ma problemu by go dodać :) Każdy daje to co lubi pamiętajmy :)
Usuńciasto super już mnie skusilaś na kawałeczek
OdpowiedzUsuńChętnie się podzielę :)
UsuńTak zdrowo by bylo bez tej smietany 30%.a naprzyklad zamaist smietamy rozpuscic gorzka czekolade badz pol na pol z mleczna.
OdpowiedzUsuńmleczna czekolada nie jest zdrowa :P Zamiast śmietany 30% można użyć śmietanki kokosowej :)
Usuńczy bez galaretki masa się 'utrzyma'?
OdpowiedzUsuńUtrzyma się na tyle by nie spłynąć z ciasta, lecz przy krojeniu nacisk górnego biszkoptu sprawi, że będzie "wypływać". Zalecam jednak dodać galaretkę chyba że nie zależy Ci na efekcie wizualnym podczas jedzenia ;P
UsuńWygląda pysznie.
OdpowiedzUsuń