ZAPOTRZEBOWANIE KALORYCZNE
czerwca 06, 2017
/
1
Jako, że jest to blog z przepisami na pyszne jedzonko, nie znaczy, że nie znajdziecie tutaj innych ciekawostek związanych ze zdrowym trybem życia :)
Jeść smacznie to każdy potrafi i często nawet nie zwracamy uwagi ile tego jemy, co potem może stwarzać nie jeden problem. Dużo się słyszy o otyłości czy niedożywieniu i nie racjonalnych podejściach do diet.
Ten artykuł będzie poświęcony osobom, które zamierzają przejść na redukcję albo masę. Pomogę Wam z najważniejszym zadaniem takiego procesu czyli WYLICZENIE ZAPOTRZEBOWANIA KALORYCZNEGO. Takich artykułów co prawda jest mnóstwo na internecie i każdy ma swoje tabelki, ale za te wyliczenia dam sobie rękę uciąć :P Sama je stosowałam, a dostałam je od dietetyka na redukcję przygotowującą pod masę, która przebiegła pomyślnie z efektem jakiego oczekiwałam także nie bójcie się, że coś Was przekłamie :)
Krok
1.
Najpierw liczymy zapotrzebowanie na podstawie funkcji życiowych organizmu w stanie spoczynku z poniższego wzoru:
Najpierw liczymy zapotrzebowanie na podstawie funkcji życiowych organizmu w stanie spoczynku z poniższego wzoru:
Wzór dla
kobiet: PPM = 665 + (9,6 x masa ciała w kg) + (1,8 x wzrost w cm) -
(4,7 x wiek w latach) = otrzymujemy ilość kalorii jakiej nasz
organizm potrzebuje w stanie spoczynku
Wzór dla
mężczyzn: 66 + (13,7 x masa ciała w kg) + (5 x wzrost w cm) - (6,8
x wiek w latach) = otrzymujemy ilość kalorii jakiej nasz organizm
potrzebuje w stanie spoczynku
Krok
2.
Otrzymaną wartość mnożymy przez 1 z poniższych progów aktywności fizycznej:
1,2 = mała aktywność
1,4 = umiarkowana aktywność
1,6 = duża aktywność
1,9 = bardzo duża aktywność
Otrzymaną wartość mnożymy przez 1 z poniższych progów aktywności fizycznej:
1,2 = mała aktywność
1,4 = umiarkowana aktywność
1,6 = duża aktywność
1,9 = bardzo duża aktywność
Dla przykładu
mała aktywność to gra 2h w piłkę z kolegami raz w tygodniu czy
bieganie 2x w tygodniu, duża aktywność to 5/6 treningów siłowych
w tygodniu + praca fizyczna
Nie bawimy
się w dodawanie kalorii w oparciu o typy budowy ciała tylko wartość
jaka nam wyjdzie obieramy za bazę do stworzenia diety dostosowanej
do obranego przez nas celu, czyli:
- chcemy utrzymywać wagę - trzymamy ten poziom kaloryczny
- chcemy redukować wagę - odejmujemy ok 300-400kcal
- chcemy zwiększyć wagę - dodajemy ok 300-400kcal
- chcemy utrzymywać wagę - trzymamy ten poziom kaloryczny
- chcemy redukować wagę - odejmujemy ok 300-400kcal
- chcemy zwiększyć wagę - dodajemy ok 300-400kcal
Przykład:
(kobieta 178 cm, 63 kg wagi, 26 lat, trening siłowy 4x w tyg, praca
umiarkowana)
665+(9.6 x
63) + (1,8 x 178) - (4.7 x 26)=1 468
1 468 x 1.4 =
2 055 kcal
I
najważniejsze:
Obserwujemy przez tydzień czy waga nam rośnie maleje, czy stoi w miejscu, jak np. nie rośnie a chcemy, aby rosła dodajemy kolejne 200/300kcal i tak do momentu aż waga nam ruszy. Wtedy wiemy, że jesteśmy bardzo blisko naszego 0 zapotrzebowania i metoda prób i błędów odkryliśmy ile dokładnie kalorii potrzebujemy, aby waga zaczęła iść do przodu. Ta sama zasada tyczy się redukcji tylko, zamiast dodawać odejmujemy i obserwujemy czy waga nam zaczęła spadać.
Obserwujemy przez tydzień czy waga nam rośnie maleje, czy stoi w miejscu, jak np. nie rośnie a chcemy, aby rosła dodajemy kolejne 200/300kcal i tak do momentu aż waga nam ruszy. Wtedy wiemy, że jesteśmy bardzo blisko naszego 0 zapotrzebowania i metoda prób i błędów odkryliśmy ile dokładnie kalorii potrzebujemy, aby waga zaczęła iść do przodu. Ta sama zasada tyczy się redukcji tylko, zamiast dodawać odejmujemy i obserwujemy czy waga nam zaczęła spadać.
Kiedy już
wiemy ile wynosi nasze zapotrzebowanie odejmiemy np. 200-400kcal
możemy przejść dalej.
Drugą sprawą
jak już obliczymy nasze zapotrzebowanie, trzeba rozłożyć to na
makroskładniki. Musimy jednak pamiętać, że to są ogólne
obliczenia! Każdy z nas jest inny (choroby, problemy zdrowotne,
wiek, aktywność itp) wtedy rozkład makro lekko się zmienia i
najlepiej konsultować takie rzeczy ze specjalistą żeby sobie
jeszcze większych problemów nie narobić.
Przykład:
kobieta 63 kg wagi zapotrzebowanie 1800 kcal
1,6 g x 63 =100 g białka
1g x 63 = 63
g tłuszczy
Węglowodany to
reszta zapotrzebowania
Myślę,
że dość przejrzyście wszystko napisane i poradzicie sobie bez
problemu z obliczeniami :) w razie pytań śmiało piszcie a pomogę
:) Jeśli chodzi o układanie sobie posiłków i wyliczenie makro to
polecam korzystać ze strony potreningu,
Mają tam prawdziwe tabele kaloryczności w porównaniu z innymi
stronami i aplikacjami :)
Autorem
obliczeń jest Mateusz Pawlak (mój dietetyk), za jego zgodą
umieściłam to u siebie.
Teraz wystarczy program. Zapotrzebowanie po za tym bardzo ciężko wyliczyć. Codziennie aktywność nam się zmienia więc to jest i tak tylko poglądowe
OdpowiedzUsuń