PIEROGI ŻYTNIE Z KAPUSTĄ, PIECZARKAMI I MIĘSEM
czerwca 25, 2017
/
3
Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie życia bez pierogów 😍 i to jeszcze takich domowych lepionych całą rodzinką 👪 Jak robić, to hurtem i do zamrażalki, później aby wyciągnąć w każdej chwili na obiad :) Na pewno większość zna przepis na tą pyszność ale jakby ktoś zapomniał lub dopiero się uczył niech korzysta.
Składniki:
ciasto
◈1 kg mąki żytniej
◈3 łyżki oleju
◈woda, szczypta soli
farsz:
◈700 g kapusty kiszonej
◈20 g pieczarek
◈400 g ugotowanego drobiu np z rosołu
◈1 cebula
◈tłuszcz do podsmażenia warzyw
Przygotowanie:
Ciasto:
1. Stolnicę usypać lekko mąka aby ciasto nam nie przywarło.
2. Do miski wsypujemy mąkę olej, sól i dolewamy stopniowo wody (ok 1,5 szklanki) aby konsystencja była jeszcze dość gęsta i wygodna do ugniatania.
3.Ugniatamy ciasto, dzielimy na 4 części, każdą z nich wałkujemy na placek i wykrawamy formy.
Farsz:
1. Kapustę kiszoną ugotować, ugotowane mięso szarpiemy/mielimy/siekamy drobno, pieczarki oraz cebulę podsmażyć.
2. Na koniec wszystkie składniki wrzucamy na dużą patelnię i podsmażamy razem do przejścia smaku.
Gdy farsz przestygnie, napełniamy nim ciasto i lepimy a tego już chyba nie trzeba tłumaczyć w jaki sposób😋 Gotujemy wielki gar wody z odrobiną soli i wrzucamy pierogi. Przemieszać co jakiś czas aż do wypłynięcia na powierzchnię.
Ilość zależy od tego jakiej wielkości wyrabiacie formy (u mnie średnica małego słoiczka po koncentracie) i wychodzi mi dobrze napełnionych 6 dużych obiadowych talerzy.
Składniki:
ciasto
◈1 kg mąki żytniej
◈3 łyżki oleju
◈woda, szczypta soli
farsz:
◈700 g kapusty kiszonej
◈20 g pieczarek
◈400 g ugotowanego drobiu np z rosołu
◈1 cebula
◈tłuszcz do podsmażenia warzyw
Przygotowanie:
Ciasto:
1. Stolnicę usypać lekko mąka aby ciasto nam nie przywarło.
2. Do miski wsypujemy mąkę olej, sól i dolewamy stopniowo wody (ok 1,5 szklanki) aby konsystencja była jeszcze dość gęsta i wygodna do ugniatania.
3.Ugniatamy ciasto, dzielimy na 4 części, każdą z nich wałkujemy na placek i wykrawamy formy.
Farsz:
1. Kapustę kiszoną ugotować, ugotowane mięso szarpiemy/mielimy/siekamy drobno, pieczarki oraz cebulę podsmażyć.
2. Na koniec wszystkie składniki wrzucamy na dużą patelnię i podsmażamy razem do przejścia smaku.
Gdy farsz przestygnie, napełniamy nim ciasto i lepimy a tego już chyba nie trzeba tłumaczyć w jaki sposób😋 Gotujemy wielki gar wody z odrobiną soli i wrzucamy pierogi. Przemieszać co jakiś czas aż do wypłynięcia na powierzchnię.
Ilość zależy od tego jakiej wielkości wyrabiacie formy (u mnie średnica małego słoiczka po koncentracie) i wychodzi mi dobrze napełnionych 6 dużych obiadowych talerzy.
Pycha! Muszę spróbować pierogów z takiej mąki.
OdpowiedzUsuńPolecam, ja pszennej przestałam używać już dawno i nie żałuję :)
UsuńDzięki za przepis. Wypróbuję. Też nie jem mąki pszennej, ale ciasto na pierogi mi się nie kleiło do tej pory, pękało, rwało się. Próbowałam różnych przepisów niestety z słabym skutkiem. Mam nadzieję, że ten się sprawdzi :)
Usuń