Gryczane naleśniki z twarożkiem i jabłkiem
czerwca 28, 2017
/
3
W te upały nie ma nic lepszego niż naleśniki na zimno i na dodatek w słodkiej wersji 😎 A czy wiecie, że naleśniki można wykonać bez jajka i wyjdą tak samo puszyste i smaczne? Tradycja jaka się zachowała została już dawno przełamana! 😏
Wartości odżywcze
338 kcal B 18 g W 54 g T 5 g
Składniki na 1 porcję
ciasto:
ciasto:
- 60 g mąki gryczanej
- łyżeczka oleju
- woda
- 50 g twarogu chudego
- 1 jabłko
- Mąkę i olej wstępnie przemieszać, dodajemy stopniowo zimnej przegotowanej wody do uzyskania lejącej konsystencji i smażymy naleśniki
- Twaróg z jabłkiem zmiksować i wypełniamy nasze naleśniczki :)
Zapraszam również po przepis na naleśniki w wersji na słono
NALEŚNIKI CAPRESE
Przepis brał udział w akcji kulinarnej
Bardzo lubię naleśniki, Twoja wersja brzmi bardzo intrygująco :)
OdpowiedzUsuńGryka to moim zdaniem najlepszą mąka jaką można dać do naleśników, zarówno na słodko jak i na słono. No i pod względem glikemicznym jest na 1 miejscu jeśli ktoś musi uważać :)
UsuńKalorii nie liczymy i jabłka będzie dużo (szara reneta wydaje się odpowiednia). Naleśniki "popieram" w każdej postaci a te gryczane z przepisu wyglądają tak obiecująco, że popełnię je w najbliższą niedzielę. To będzie śniadanie arcymistrzów :)
OdpowiedzUsuń