GOFRY
czerwca 02, 2017
/
1
Lato prawie w pełni, upały 25 stopniowe dają się już odczuć, a co za tym idzie zaczynają się pojawiać pokusy na ochłodzenie.
Oczywiście tym kupnym mówimy NIE (chyba, że są ze sprawdzonego źródła)
ale ja jednak wole swoje domowe i smakują o wiele lepiej, nie mówiąc o
kosztach w porównaniu do kupienia takich gofrów.
Składniki
-40 g mąki ryżowej
-1 jajo
-łyżka budyniu bez cukru waniliowego lub inny
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- letnia przegotowana woda (na oko)
-dodatki (+1 łyżeczka kakao dla ciemnej wersji)
u mnie: 100 g twarogu i truskawki/arbuz
Przygotowanie:
1.Białko oddzielić od żółtka ubić na sztywną pianę, dodać do niego żółtko i wymieszać
2. Mąkę, budyń(proszek) oraz proszek do pieczenia wymieszać i dodać ubite jajo, wymieszać. Dodać wody, trzeba na wyczucie aby konsystencja była dość lejąca
3. Powstałą masę wylewamy do gofrownicy i smażymy nasze ukochane gofry😍😎
Makro:
252,8 kcal
B 10,3 g
W 39,8 g
T 5,8 g
Składniki
-40 g mąki ryżowej
-1 jajo
-łyżka budyniu bez cukru waniliowego lub inny
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- letnia przegotowana woda (na oko)
-dodatki (+1 łyżeczka kakao dla ciemnej wersji)
u mnie: 100 g twarogu i truskawki/arbuz
Przygotowanie:
1.Białko oddzielić od żółtka ubić na sztywną pianę, dodać do niego żółtko i wymieszać
2. Mąkę, budyń(proszek) oraz proszek do pieczenia wymieszać i dodać ubite jajo, wymieszać. Dodać wody, trzeba na wyczucie aby konsystencja była dość lejąca
3. Powstałą masę wylewamy do gofrownicy i smażymy nasze ukochane gofry😍😎
Makro:
252,8 kcal
B 10,3 g
W 39,8 g
T 5,8 g
Uwielbiam gofry, a Twój przepis sprawdził się idealnie :)
OdpowiedzUsuń