Łaciaty sernik
czerwca 02, 2017
/
13
Sernik z ciekawym wzorkiem zaciekawi każdego. Serowa odmiana ciasta Zebra.
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 60 minut
Koszt: Tanie
Sernik to chyba jeden z najłatwiejszych i najszybszych deserów jaki jest do zrobienia :) Każdemu smakuje, pasuję do każdej okazji i nie da się go nie zrobić prawidłowo :D
Zapraszam również po przepis na SERNIK BANANOWY
Wartości odżywcze 1 porcji (wyszło 12):
137 kcal B 17 g W 3 g T 6 g
Składniki:
▸1 kg twarogu
▸budyń waniliowy bez cukru
▸1 łyżka kakao
▸4 jajka
▸słodzik
▸bakalie (np. rodzynki) i wiórki kokosowe (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Białka oddzielić od żółtek. Rodzynki sparzyć. Nastawić piekarnik 180 stopni
2. Do miski wrzucamy twaróg, budyń, żółtka, bakalie i mieszamy mikserem by się połączyło
3. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej delikatnie wszystko mieszając
4. Masę dzielimy na 2 porcje, do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy
5. Tortownice wykładamy papierem i na zmianę nakładamy łyżkę masy
białej, łyżkę czekoladowej tworząc "koła" . Na koniec możemy ręcznie
rozprowadzić jeszcze
6. Pieczemy 60 min i po wył. NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA przez 15 min bo opadnie:P
Witam a mi opadl w piekarniku bez otwierania jak dlugo pieczecie w piekarniku z termoobiegiem
OdpowiedzUsuńja niestety nie używam z termoobiegiem także ciężko mi stwierdzić by w błąd nie wprowadzić :(
UsuńHmmm a czym posłodzić? Banan? Daktyle? Czy lepiej jednak miód? Ksylitole i inne nie wchodzą w grę
OdpowiedzUsuńczym pasuje :) ja bym polecała z tych trzech wybrać miód ewentualnie parę zmielonych daktyli :)
Usuńa na jaką to formę?
OdpowiedzUsuńZrobiłam na 22 cm i wyszedł dość niski także zalecam robić w mniejszej np. 20 :)
Usuńnie polecam słodzików ale sernik wygląda pysznie. Zamiast słodzika dodam tradycyjnie cukru i będzie O.K. :)
OdpowiedzUsuńOczywiście słodzimy czym chcemy wedle uznania :) to już indywidualna kwestia :)
UsuńIle może mieć kalorii? I jaki rozmiar tortownicy?😊
OdpowiedzUsuńcałe ciacho ma 1200 kcal :) czyi mniej więcej jeden kawałek 150 kcal. Robiłam w dużej tortownicy 28 cm dlatego taki płaski wyszedł :P
UsuńUwielbiam te ciasto!
OdpowiedzUsuńA czy można go na blaszce typu keksówka?
OdpowiedzUsuńNie zalecam ze względu na dużą ilość twarogu. Proponuję tortownice średnicy 26 cm nawet, bo za mała spowoduję że zrobi się tzw. krater. Czyli urośnie wysoko, ale potem opadnie i nie będzie wyglądało to apetycznie.
Usuń