Szybkie ciasto na śmietanie z owocami
lipca 17, 2018
/
23
Proste ciasto ze śmietaną do wykonania w ekspresowym tempie i bez brudzenia wielu naczyń.
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 35-40 minut
Koszt: tanie
Tak jak pisałam na Facebooku, dałam Wam wybór na przepis, który ma się pojawić jako pierwszy na stronie. Z przewagą 10 głosów wygrało to ciasto, na drugim miejscu sernik waniliowy a na 3 sernik na zimno. Nie martwcie się, wszystkie trzy przepisy pojawią się w swoim czasie na stronie i każdego będziecie mogli wypróbować.
Nie dziwie się, że je wybraliście jako najlepsze, bo samej mi bardzo posmakowało. Serniki każdy zna, a takie ciasto w wersji ze śmietaną rzadziej się spotyka i wykonuje, dlatego takie ciasta najbardziej smakują. 😛
Ciasto mimo niewielkiej ilości składników jest wilgotne i sycące. Owoce, jakie dodacie do ciasta są waszym wyborem, nie muszą to być wiśnie jak u mnie. Świetnie sprawdzą się również śliwki, brzoskwinia, jabłka, truskawki czy maliny, a nawet borówki i jagody.
Wykonałam je w dwóch formach, jedno z wiśniami klasyczne takie jak widzicie na zdjęciu, a drugie z dodatkiem odżywki białkowej o smaku banana i malinami. Ciasto dzięki temu zyskało mocny aromat bananowy i z dodatkiem kwaśnych malin wyszło naprawdę super. Ten, kto nie posiada odżywek białkowych może użyć aromatu np. waniliowego lub nie dodawać żadnego i rozkoszować się samym smakiem owoców. Ja i mój luby lubimy mieszane smaki, dlatego często drugą wersję wykonuję z odżywkami różnych smaków.
Wartości odżywcze 1 porcji (wyszło 16)
105 kcal B 3 g W 13 g T 3 g
Składniki:
- 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa) +1 niepełna łyżka
- 1 szklanka słodzika/cukru
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 1 szklanka śmietany 18% w temp. pokojowej
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 500 g wiśni lub innych owoców
- Owoce obtaczamy w niecałej łyżce mąki, aby nie opadły na dno ciasta i nie puściły za bardzo soków. Resztę mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
- Jajka miksujemy ze słodzikiem/cukrem, następnie dodajemy śmietanę i miksujemy krótko. Dodajemy olej i porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
- Ciasto wlewamy do formy (24x24), wciskamy owoce na wierzch i pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem (u mnie zmielony słodzik).
Błyskawiczne w przygotowaniu, a taki fantastyczny efekt :)
OdpowiedzUsuńEfekt bardzo zadowalający :)
Usuńświetne! w sam raz na lato
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCZY ZAMIAST ŚMIETANY MOŻNA DODAĆ MAŚLANKĘ LUB KEFIR?
OdpowiedzUsuńTak, polecałabym dać kefir jest gęstszy :)
UsuńKocham takie ciasta z owocami :-)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńJaki typ mąki orkiszowej?
OdpowiedzUsuńJa używam 1050 oraz 2000. Oczywiście jeśli użyjesz tej normalnej również będzie ok :)
UsuńDzięki,chodziło mi właśnie o te wyższe typy mąk,najlepiej 1850 i 2000.
OdpowiedzUsuńSuper wychodzi, czy ze śliwkami, czy z rodzynkami, czy samo. Pyszne
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje :)
UsuńCzy można użyć jogurtu naturalnego zamiast śmietany i połowę cukru?
OdpowiedzUsuńmożna użyć jogurt (oczywiście też w temp. pokojowej) a dosłodzić wedle uznania :)
UsuńWłasnie mam śliwki więc upiekę
OdpowiedzUsuńWłasnie zrobiłam ze sliwkami .super
OdpowiedzUsuńbardzo dobry przepis z owocami ze słoika też smaczne
OdpowiedzUsuńCzy zamiast śmietany 18% mogę dać śmietankę 30 %?
OdpowiedzUsuńNie wiem czy to będzie dobry pomysł aby dać tłustą śmietankę. Jednak zostałabym przy tej 18 lub 12. Może być za ciężkie ciasto nie wyrośnie lub będzie zakalec
UsuńCzy mogą być mrożone owoce?
OdpowiedzUsuńTak mogą być tylko po rozmrożeniu odlać nadmiar soku i delikatnie oprószyć mąką wtedy zostaną na wierzchu wypieku i nie opadną
UsuńFajny przepis placek nie upadł a dodałam prawdziwą śmietane taką z mleka podkwaszonego na ser.Od krowy z sąsiedztwa.Łał pycha!
OdpowiedzUsuń