Sernik na zimno z owocami i galaretką
lipca 25, 2018
/
10
Śnieżno biały sernik na zimno z owocami w galaretce i maślanym spodem.
Przygotowanie:60 minut
Koszt: Tani
Ciasto wykonałam w formie 18 cm, dzięki czemu wyszło wysokie. Chodź przyznam, że przez to nie wylałam całej galaretki na owoce. Wolałam nie ryzykować i nie lać po sam brzeg, bo przy przenoszeniu do lodówki mogłoby się to źle skończyć. Odrobina galaretki została do spożycia osobno. Zależało mi, aby było wysokie, ale jak wykonacie je w 20 cm formie również będzie dość wysokie i cała galaretka będzie wykorzystana. Dowolność owoców jest tutaj dość szeroka (tylko uważajcie na takie owoce jak np. kiwi, bo zawiera w sobie enzymy, które uniemożliwiają ścięcie galaretki). A wtedy smak i kolor wierzchniej galaretki możecie dobrać wedle uznania. Kreatywność w ciastach jak najbardziej wskazana😊
Ja do przepisu wykorzystałam galaretki bez cukru, dlatego dodałam słodzik do masy twarogowej. Alternatywą oczywiście jest dać galaretkę normalną i nie dosładzać masy, lecz tę kwestie pozostawiam już Wam. Oczywiście takie serniki zaliczamy do kategorii FIT.
Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 12)
195 kcal B 9 g W 12 g T 12 g
Składniki:
spód
Przygotowanie:
- 100 g herbatników (u mnie pełnoziarniste)
- 60 g masła rozpuszczonego
- 500 g twarogu (u mnie półtłusty 3-krotnie zmielony)
- 200 g śmietanki kokosowej lub 30%
- 2 opakowania galaretek cytrynowych+500 ml wody
- cukier/słodzik wedle uznania
- ok 500 g owoców (u mnie wiśnie, maliny, borówki)
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej lub truskawkowej
Przygotowanie:
- Do pokruszonych herbatników wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło, mieszamy do połączenia. Spód formy (18 lub 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, brzegi natłuszczamy masłem. Z herbatników formujemy spód i wstawiamy do lodówki.
- Galaretki cytrynowe przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Twaróg wrzucamy do melaksera, dodajemy ostudzone galaretki, dosładzamy wedle uznania i miksujemy. Następnie dodajemy porcjami ubitą śmietankę i mieszamy już tylko łyżką. Powstałą masę wylewamy na spód. Formę wkładamy do lodówki, aby stężała.
- Przygotowujemy galaretkę na wierzch i odstawiamy. Kiedy masa sernika lekko już stężeje, wciskamy delikatnie owoce i wkładamy ponownie do lodówki. Gdy galaretka będzie już zimna i tężejąca, zalewamy nią owoce i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Podsunę Wam też przepis na inny sernik bez pieczenia, który powala swoim wyglądem i smakiem. Śnieżno biały o smaku kokosowym nie jednego skłoni na dodatkowy kawałek.
ŚNIEŻKA NA KOKOSOWYM SPODZIE
A co to za śmietanka kokosowa?
OdpowiedzUsuńŚmietanka z mleka kokosowego :) Do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub w hipermarketach, które mają żywność zdrową lub orientalną. Firma np. Real Thai
UsuńKolejny pyszny sernik, super wygląda :)
OdpowiedzUsuńSerników nigdy dość :D
UsuńJeden z prostszych i smaczniejszych deserów. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńCzym można zastąpić ciastka ?
OdpowiedzUsuńPłatki np owsiane, a wtedy troszkę więcej masła żeby dobrze się zlepiło :)
Usuńsernik to najlepszy deser!
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
Usuń