Szukaj na stronie

Sernik z kulkami i polewą morelową

Sernik z dodatkiem kaszy jaglanej i kuleczek z żurawiny i płatków. 


Serniki jako niewielka część ciast pasują do wszystkiego i można je modyfikować na każdy sposób. Ze spodem i bez, na zimno czy pieczone, z dodatkami lub same. Uwielbiam je za to. Dzisiaj przygotowałam dla Was ciekawie wyglądający sernik z dodatkiem kaszy jaglanej. Tym razem skupiłam się na wymyśleniu jakiegoś ciekawego spodu. Wpadłam na pomysł, żeby zrobić go z żurawiny, ale żeby było ciekawiej w formie kulek. Dzięki temu nie wyszedł typowy spód a wstawki dolne ciasta. Po przekrojeniu wygląda bardzo fajnie i jest to coś nietypowego. 

Dla dodatkowego smaku dałam polewę morelową zapiekaną pod koniec w piekarniku. Tak naprawdę możecie wykonać ją z innych owoców wedle uznania. Świetnie nadadzą się daktyle, ze względu na swoją słodycz. Ja następnym razem wykonam ze śliwką, bo tym razem nie miałam i wykorzystałam suszone morele. 



Ciasto wykonałam w formie 20 cm i wyszło dość wysokie, ale przyznam, że z obawą. Jeśli chodzi o serniki, nie można wykonywać ich w zbyt małym naczyniu, bo podczas pieczenia nam urośnie wysokie, a po zakończeniu opadnie i zrobi się nieprzyjemna harmonijka z boków ciasta.

Pamiętajmy również, że serniki smakują najlepiej wtedy, kiedy swoje odstoją po upieczeniu. Ja zawsze robię je popołudniu, studzę i na noc wkładam do lodówki. Rano smakują wybornie.
Polecam skorzystać z mojej rady jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną LINK, dodatkowo znajdziecie tam też przepisy na jej wykorzystanie.

Wartości odżywcze 1 kawałka (mi wyszło 10 dużych)
197 kcal B 13 W 25 g T 7 g

Składniki:
kulki
  • ▸ 100 g żurawiny suszonej
  • ▸ 1 szklanka płatków jaglanych (mogą być inne)
  • ▸ 1 łyżeczka miodu 
  • ▸ 1 łyżka kakao ciemnego
masa
  • ▸ 500 g twarogu (u mnie półtłusty zmielony 3-krotnie)
  • ▸ 3 jajka 
  • ▸ 100 g kaszy jaglanej
  • ▸ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • + dosłodzić wedle uznania
polewa
  • ▸ pół szklanki jogurtu naturalnego
  • ▸ 50 g moreli suszonych
Przygotowanie:
  • Żurawinę i morele zalewamy wrzątkiem. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy.
  • Żurawinę odcedzamy z wody (morele zostawiamy), wrzucamy do melaksera razem z miodem i kakao. Miksujemy do powstania gładkiej masy. Następnie dodajemy płatki i ponownie miksujemy.  
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układając je na dnie formy jedna obok drugiej. 
  • Wystudzoną kaszę wrzucamy do melaksera, dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną i dosładzamy wedle uznania, miksujemy do powstania gładkiej masy. 
  • Białka ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z masą serową. Wylewamy ją do formy i pieczemy 60 min.
  • W międzyczasie odcedzamy morele z wody i blendujemy na gładki mus z jogurtem. Po 50 minutach pieczenia polewamy nią sernik i zapiekamy 10 minut jeszcze.

Zapraszam również po przepis na SERNIK WANILIOWO KAKAOWY W 10 MINUT








Przepis bierze udział w akcji
W krainie miodem płynącej... 5.

10 komentarzy:

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger