Sernik z kulkami i polewą morelową
czerwca 26, 2018
/
10
Sernik z dodatkiem kaszy jaglanej i kuleczek z żurawiny i płatków.
Serniki jako niewielka część ciast pasują do wszystkiego i można je modyfikować na każdy sposób. Ze spodem i bez, na zimno czy pieczone, z dodatkami lub same. Uwielbiam je za to. Dzisiaj przygotowałam dla Was ciekawie wyglądający sernik z dodatkiem kaszy jaglanej. Tym razem skupiłam się na wymyśleniu jakiegoś ciekawego spodu. Wpadłam na pomysł, żeby zrobić go z żurawiny, ale żeby było ciekawiej w formie kulek. Dzięki temu nie wyszedł typowy spód a wstawki dolne ciasta. Po przekrojeniu wygląda bardzo fajnie i jest to coś nietypowego.
Dla dodatkowego smaku dałam polewę morelową zapiekaną pod koniec w piekarniku. Tak naprawdę możecie wykonać ją z innych owoców wedle uznania. Świetnie nadadzą się daktyle, ze względu na swoją słodycz. Ja następnym razem wykonam ze śliwką, bo tym razem nie miałam i wykorzystałam suszone morele.
Polecam skorzystać z mojej rady jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną LINK, dodatkowo znajdziecie tam też przepisy na jej wykorzystanie.
Wartości odżywcze 1 kawałka (mi wyszło 10 dużych)
197 kcal B 13 W 25 g T 7 g
Składniki:
kulki
kulki
- ▸ 100 g żurawiny suszonej
- ▸ 1 szklanka płatków jaglanych (mogą być inne)
- ▸ 1 łyżeczka miodu
- ▸ 1 łyżka kakao ciemnego
- ▸ 500 g twarogu (u mnie półtłusty zmielony 3-krotnie)
- ▸ 3 jajka
- ▸ 100 g kaszy jaglanej
- ▸ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- + dosłodzić wedle uznania
- ▸ pół szklanki jogurtu naturalnego
- ▸ 50 g moreli suszonych
- Żurawinę i morele zalewamy wrzątkiem. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy.
- Żurawinę odcedzamy z wody (morele zostawiamy), wrzucamy do melaksera razem z miodem i kakao. Miksujemy do powstania gładkiej masy. Następnie dodajemy płatki i ponownie miksujemy.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układając je na dnie formy jedna obok drugiej.
- Wystudzoną kaszę wrzucamy do melaksera, dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną i dosładzamy wedle uznania, miksujemy do powstania gładkiej masy.
- Białka ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z masą serową. Wylewamy ją do formy i pieczemy 60 min.
- W międzyczasie odcedzamy morele z wody i blendujemy na gładki mus z jogurtem. Po 50 minutach pieczenia polewamy nią sernik i zapiekamy 10 minut jeszcze.
OdpowiedzUsuńkasiu już bym zjadla kawałeczek serniczka
Ciężko będzie, bo już nic nie zostało :P
UsuńSuper ten sernik, spód z kulek i polewa morelowa to strzał w 10!
OdpowiedzUsuńNawet w 11! :D
UsuńPyszny serniczek! Jaki wysoki!
OdpowiedzUsuńZasługa małej formy 20 cm :)
Usuńbardzo apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńCzym mozna zastapic platki jaglane?
OdpowiedzUsuńinny ulubionymi płatkami :) np owsiane czy żytnie
Usuń