Sernik w cieście murzynkowym-dwa ciasta w jednym!
maja 03, 2018
/
0
Po co robić dwa osobne ciasta, jak można oba połączyć w jedno i rozkoszować się smakiem jednego i drugiego na raz.😎😀
Patrząc na listę składników oraz wykonanie może wydawać się, że przygotowanie zajmie mnóstwo czasu, lecz tak naprawdę robi się go szybko (mi zajęło ok. 40 min). Dostępność składników jest na tyle prosta, że z pewnością większość macie już w kuchni bez potrzeby wybierania się na zakupy.
Kiedyś robiłam podobne ciasto z tym, że sernik był w cieście na maślance. Przepis na Łaciatego murzynka z serem i kaszą znajdziecie TUTAJ.
Składniki: duża blacha 37x26
murzynek:
-kostka masła
-pół szklanki wody
-pół szklanki słodzika/cukru
-3 łyżki kakao ciemnego
-2 szklanki mąki orkiszowej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 jaja
masa sernikowa:
-500 g twarogu chudego (dobrze zmielony)
-pół szklanki mleka Mlekovita bez laktozy
-pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
-pół opakowania (20 g) budyniu waniliowego lub śmietankowego (u mnie bez cukru)
-pół szklanki kaszy jaglanej
-2 łyżeczki soku z cytryny+odrobina skórki z cytryny
-3 jaja
-pół kostki masła miękkiego lub już rozpuszczone i ostudzone
-pół szklanki bakalii (u mnie rodzynki)
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Jak to zrobić odsyłam do artykułu TUTAJ. Bakalie zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy.
murzynek:
2. Masło, słodzik/cukier, kakao i wodę umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy jajka i miksujemy. Na koniec dodajemy do tego masę kakaową ostudzoną i miksujemy do połączenia składników.
masa sernikowa:
4. Żółtka oddzielamy od białek.
5. Kaszę jaglaną ostudzoną, twaróg dobrze zmielony, mleko, cukier puder, budyń (proszek), sok z cytryny i skórkę, żółtka, masło wrzucamy do melaksera i miksujemy do połączenia składników.
6. Białka ubijamy na sztywno i na koniec dodajemy do masy, mieszając już tylko łyżką.
7. Do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy ciemną masę murzynkową. Na to masę sernikową i delikatnie przemieszać, aby zrobić efekt "zebry". Pieczemy 60 min. w 180 stopniach.
murzynek:
-kostka masła
-pół szklanki wody
-pół szklanki słodzika/cukru
-3 łyżki kakao ciemnego
-2 szklanki mąki orkiszowej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 jaja
masa sernikowa:
-500 g twarogu chudego (dobrze zmielony)
-pół szklanki mleka Mlekovita bez laktozy
-pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
-pół opakowania (20 g) budyniu waniliowego lub śmietankowego (u mnie bez cukru)
-pół szklanki kaszy jaglanej
-2 łyżeczki soku z cytryny+odrobina skórki z cytryny
-3 jaja
-pół kostki masła miękkiego lub już rozpuszczone i ostudzone
-pół szklanki bakalii (u mnie rodzynki)
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Jak to zrobić odsyłam do artykułu TUTAJ. Bakalie zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy.
murzynek:
2. Masło, słodzik/cukier, kakao i wodę umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy jajka i miksujemy. Na koniec dodajemy do tego masę kakaową ostudzoną i miksujemy do połączenia składników.
masa sernikowa:
4. Żółtka oddzielamy od białek.
5. Kaszę jaglaną ostudzoną, twaróg dobrze zmielony, mleko, cukier puder, budyń (proszek), sok z cytryny i skórkę, żółtka, masło wrzucamy do melaksera i miksujemy do połączenia składników.
6. Białka ubijamy na sztywno i na koniec dodajemy do masy, mieszając już tylko łyżką.
7. Do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy ciemną masę murzynkową. Na to masę sernikową i delikatnie przemieszać, aby zrobić efekt "zebry". Pieczemy 60 min. w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)