Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej
maja 29, 2018
/
4
Witajcie. Dzisiaj mam dla Was propozycje lekkiego dania obiadowego. Bez dodatku panierki i bez smażenia w głębokim tłuszczu. Z dodatkiem sałatki warzywnej taki posiłek idealnie sprawdzi się w gorące dni. Ja, jako wielka fanka kasz, uwielbiam takie urozmaicenia i bardzo często wykonuję takie posiłki.
Jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną odsyłam do artykułu LINK. Ma to wbrew pozorom duże znaczenie, bo złe przyrządzenie potrafi zmienić diametralnie smak kaszy i zamiast lekkiego orzechowego smaku uzyskamy gorzki, a tego chcemy uniknąć.
Wartość odżywcza 1 porcji:
503 kcal B 23 g W 48 g T 24 g
Składniki na 2 porcje:
▸140 g kaszy jaglanej
▸4 jajka ugotowane na twardo
▸1 jajo
▸szczypiorek, przyprawy
▸2 łyżki tłuszczu do smażenia
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy, jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
2. Kaszę (ostudzoną), jajka na twardo i surowe, posiekany szczypiorek i przyprawy umieszczamy w większej misce i mieszamy do połączenia składników.
3. Zwilżonymi rękami wybieramy po łyżce masy i formujemy kotleciki. Lekko spłaszczamy.
4. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy kotlety z obu stron do zrumienienia.
Dodatkowo zapraszam do rozdziału, gdzie znajdziecie więcej przepisów na propozycje obiadowe w formie kotletów.
Bardzo fajny pomysł, na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kotleciki. Są pyszne 😃
OdpowiedzUsuńSmakowite :) Bardzo lubię takie kotleciki, można poszaleć z przyprawami lub dodatkami. Twoja propozycja super :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń