Szukaj na stronie

Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej z orzechami


Nietypowe ciasto z kaszy gryczanej z orzechami. 


Moi stali czytelnicy, pewnie już zdążyli zauważyć, że gryka jest nr 1 w mojej diecie. Przyrządzam z niej wiele pysznych obiadów, jak i deserów. Nadszedł czas na wykorzystanie jej w cieście.☝ Skupisko najlepszych składników-kasza, orzechy, kakao. Czego można chcieć więcej. 😊
Kasza sprawia, że ciasto jest cięższe, bardziej sycące i może dłużej postać, zachowując swoją świeżość. Ja nie przepadam za słodkim, dlatego dałam tylko łyżkę słodzika dla smaku, a Wy oczywiście możecie dosłodzić czym chcecie.
Dodatkowo odsyłam do artykułów, gdzie opisywałam, dlaczego warto jeść kaszę (link), oraz jakie korzyści dla zdrowia niesie kakao (link) i orzechy (link).


Wartość odżywcza jednego kawałka:
ok. 210 kcal B 10 g W 17 g T 11 g 

Składniki: (forma 20 cm)
-200 g kaszy gryczanej
-100 g orzechów włoskich
-2 żółtka
-3 białka
-60 g otrębów gryczanych lub płatków 
-2 łyżki kakao 
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-miód/słodzik/cukier wedle uznania
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka sody 

Przygotowanie:
1. Kaszę gryczaną gotujemy i studzimy.

2. Orzechy włoskie siekamy drobno.

3. Do melaksera wrzucamy wszystkie składniki oprócz białek i miksujemy. Ubijamy białka i dodajemy na koniec do masy, mieszając już tylko łyżką do połączenia składników.

4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę i pieczemy 40-50 min 180 stopni.


Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

14 komentarzy:

  1. Bardzo intrygujący pomysł na ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na bardzo pyszne i przy okazji pożywne :) Bardzo lubię takie zdrowe czekoladowe ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A ta kasza palona czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dałam paloną, ale można dać i niepaloną wtedy będzie delikatniejsze w smaku.

      Usuń
  4. Ciasto wygląda pycha.

    OdpowiedzUsuń
  5. Powiem szczerze,że zaskoczyłaś mnie tym przepisem ,będę musiała wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. Kaszę odmierzyć na sucho czy po ugotowaniu 200g?

    OdpowiedzUsuń
  7. A można zrezygnowac z otrebow lub czyms je zastąpic

    OdpowiedzUsuń
  8. ja nie dodaje otrębów ,za to maliny mrożone (wczesną wiosną) do dekoracji wiśnie a orzechy wcześnej prażone w piekarniku , wiśnie do dekoracji oczywiście też na razie niestety mrożone ; ciasto z malinami bardzo soczyste ale lekko kwaśne , musiałam dosłodzić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I widzisz wykonałaś własną wersję i na pewno bardzo smaczną :)

      Usuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger