Sernik waniliowo kakaowy w 10 minut
grudnia 12, 2017
/
14
Witajcie. Dzisiaj zaprezentuję sernik, który przygotowuje się w 👉10 min👈. Nie licząc pieczenia oczywiście.😜 Składa się właściwie z 3 głównych składników, plus kakao czy aromat waniliowy/laska wanilii.
Także jeśli jesteście zaskoczeni wizytą gości lub sami macie ochotę na ciasto, przy którym nie trzeba długo stać, ten przepis jest właśnie dla Ciebie😀 Sama stawiam teraz na dania i desery szybkie w przygotowaniu ze względu na szczeniaczka, który nie wytrzyma dłużej niż 20 min bez zabawy z tobą i sikania po kątach😆i co za tym idzie częste wychodzenie na dwór.
Przepis podobny do sernika łaciatego, który oczywiście również polecam.😉
Także jeśli jesteście zaskoczeni wizytą gości lub sami macie ochotę na ciasto, przy którym nie trzeba długo stać, ten przepis jest właśnie dla Ciebie😀 Sama stawiam teraz na dania i desery szybkie w przygotowaniu ze względu na szczeniaczka, który nie wytrzyma dłużej niż 20 min bez zabawy z tobą i sikania po kątach😆i co za tym idzie częste wychodzenie na dwór.
Przepis podobny do sernika łaciatego, który oczywiście również polecam.😉
Wartość odżywcza:
755 kcal B 122 g W 24 g T 18 g
Składniki na małą formę:(u mnie keksówka)
warstwa biała:
▸1 jajo
▸250 g twarogu chudego
▸50 g jogurtu naturalnego
▸30 g odżywki białkowej (opcjonalnie)
▸kilka kropel aromatu waniliowego/ziarenka z laski wanilii
warstwa kakaowa:
▸2 jaja
▸250 g twarogu
▸50 g jogurtu naturalnego
▸30 g odżywki białkowej (opcjonalnie)
▸1 łyżka kakao ciemnego
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na warstwę białą miksujemy, aby wszystko dobrze się połączyło. (dosłodzić wedle uznania)
2. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę.
3. To samo robimy z masą kakaową i wylewamy na białą warstwę.
4. Pieczemy 50 min 170 stopni. Nie otwieramy od razu po wyłączeniu.
Niemal czuję w ustach jego... puchatość :)
OdpowiedzUsuńA co z cukrem? Brak go w przepisie...
OdpowiedzUsuńCukier każdy dodaje wedle uznania :) Ja nie używam w ogóle lub śladowe ilości, dlatego zawsze pomijam ten składnik, chyba że jest obowiązkowy do przygotowania :)
UsuńA tą odżywkę białkowa można pominąć?
Usuńmożna ;)
UsuńDziekuje:)
OdpowiedzUsuńA na dużą blachę to można z podwójnej porcji skladnikow?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze, ale myślę że jak podwoi się składniki to na średnią tortownicę będzie. Na dużą blachę nie wiem co wyjdzie.
UsuńCzy można bez odżywki białkowej czy jednak musi ona być dodana?
OdpowiedzUsuńJest napisane że opcjonalnie czyli niekoniecznie. Ja użyłam jej do zwiększenia ilości białka tylko :) Jak jej nie dodasz, przepis również się uda :)
UsuńDzień dobry, a czy zamiast odżywki białkowej można dodać np budyń ?
OdpowiedzUsuńmożna ;)
OdpowiedzUsuńObie warstwy wylewamy od razu czy najpierw białą i zapiekamy, a potem ciemną?
OdpowiedzUsuńod razu, nie pieczemy osobno
OdpowiedzUsuń