Pulpeciki w sosie koperkowo pieczarkowym
Tak prosty i tani obiadek dzisiaj zaserwuję Wam na tablicy☝ Ja zrobiłam mini kotleciki (wielkości małej łyżeczki) bo takie lubię 😄 Wy oczywiście możecie robić jakie chcecie wedle upodobań👍 Świetnie smakują z kaszą gryczaną lub ryżem brązowym i surówka z marchewki😍
Składniki na 2 porcje:
▸ 250 g mięsa mielonego z indyka+przyprawy wedle uznania
▸ 1 cebula
▸ 200 g pieczarek
▸ koperek wedle uznania (ja dałam ponad pół pęczka)
▸ odrobina wody w razie potrzeby
▸ łyżka skrobi kukurydzianej+ łyżka śmietanki
▸ łyżka oleju
Przygotowanie:
1. Cebulkę kroimy drobno w kostkę i podsmażamy.
2. Lekko ostygniętą dorzucamy do przyprawionego wedle uznania mięsa i mieszamy. Formujemy kotleciki. Podsmażamy lekko z obu stron.
3. Pieczarkę kroimy w kostkę, dorzucamy do kotletów i dusimy pod przykryciem. Jak pieczarki zmniejszą swoją objętość dodajemy koperek, skrobię i śmietanę do zagęszczenia sosu, mieszamy i dusimy jeszcze z 5 min.
Bardzo apetycznie wyglądają :) Moje smaki :)
OdpowiedzUsuńprzepis nie kompletny, gdzie przyprawy.
OdpowiedzUsuńNie wiem czy zauważyłeś, ale ja w żadnym przepisie nie dodaje przypraw ani ilości np słodzidła. :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem to jest kwestia indywidualna.. Ja nie robię dań z kosmosu wziętych, są to podstawowe produkty które każdy używa na co dzień i wie co czym się przyprawia :) Pozdrawiam
Zostały Ci jeszcze może te pulpeciki ? Chętnie bym je zjadł
OdpowiedzUsuńZasmucę Cię, ale niestety wszystkie poszły w godzinę :D
OdpowiedzUsuńTak dość klasycznie, bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńklasycznie najlepiej! :)
UsuńI genuinely prize your work, Great post.
OdpowiedzUsuń