Szukaj na stronie

Ciasto bananowo czekoladowe z orzechami

Sycące i wilgotne ciasto czekoladowe z bananami i orzechami. Wykończone gorzką czekoladą, posypką z pokruszonych orzechów i borówkami.
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 60 minut
Koszt: Tanie/Średnie


Nadchodzi dzień chłopaka drogie dziewczynki, także pamiętajcie okazać z tej okazji więcej całusów swojej drugiej połówce👄💔 
A dla tych którzy są w związku sportowców tak jak ja 😜 gdzie oboje zwracacie uwagę na to co spożywacie, proponuję mega pyszne kruche ciacho w ramach jego święta 🍰 Możecie je zrobić w małej formie keksówce lub okrągłej blaszce jak jak ja 14 cm. Wtedy wyjdzie również dobra baza na torcik i będziecie mogli dodatkowo zaszaleć z nadzieniem😎

Wartości odżywcze 1 kawałka (wyszło 12)
222 kcal B 6 g W 22 g T 13 g 

Składniki:
▸ 1,5 szklanki mąki (u mnie ryżowa z owsianą bg)
▸ 3 dojrzałe banany
▸ 1 łyżka kakao
▸ 50 g gorzkiej czekolady+1 łyżka masła
▸ 1/3 szklanki oleju
▸ 2 jajka w temp pokojowej + słodzik/cukier wedle uznania
▸ 100 g orzechów (ja dałam włoskie)
▸ 2 łyżki miodu
▸ 1.5 łyżeczki sody 

Przygotowanie:
1. Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy. Orzechy rozgniatamy. Banany kroimy w plastry.
2. Banany zgniatamy widelcem lub blendujemy na gładką masę.
3. Białka ubijamy ze słodzikiem/cukrem na sztywną pianę.
4. Do białek stopniowo dodajemy żółtka, olej, miód. Następnie mąkę, sodę, kakao, orzechy (zostawcie trochę na wierzch) i banany. Wszystko cały czas miksujemy do dokładnego połączenia składników. 
5. Przelewamy do formy (mała keksówka lub mała okrągła forma 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50-60 min 180 stopni. 
6. Czekoladę rozpuszczamy z łyżka masła. Gdy ciasto będzie już gotowe i lekko przestygnie polewamy czekoladą i posypujemy orzechami.

A jeśli mowa o bananach, to zapraszam do mojego artykułu. Opisałam w nim DLACZEGO WARTO JEŚĆ BANANY 


9 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda bardzo apetycznie :) Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda, przepis ciekawy. Choć przyznam, że od pieczenia wolę jednak jedzenie takich wypieków.. to chyba jednak wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pracy dużo nie ma przy przygotowaniu, także warto zrobić aby móc się rozkoszować potem smakiem :)

      Usuń
  3. Oh very delicious recipe darling
    xx

    OdpowiedzUsuń
  4. A ile cukru? Czy może to być ksylitol i w jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukru każdy dodaje wedle uznania. Ja nie lubię słodkiego i daję minimum a w tym przypadku gdy jest dojrzały banan i miód dałam dosłownie 2 łyżki .
      Oczywiście może być ksylitol jak i erytrytol którego ja właśnie używam :)

      Usuń

Miło mi gościć Ciebie na mojej stronie. Mam nadzieję, że przepis lub artykuł Ci się spodobał i jeszcze do mnie wrócisz :)

Copyright © ZDROWO I AKTYWNIE , Blogger