Ciasto bananowo czekoladowe z orzechami
Sycące i wilgotne ciasto czekoladowe z bananami i orzechami. Wykończone gorzką czekoladą, posypką z pokruszonych orzechów i borówkami.
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 60 minut
Koszt: Tanie/Średnie
Nadchodzi dzień chłopaka drogie dziewczynki, także pamiętajcie okazać z tej okazji więcej całusów swojej drugiej połówce👄💔
A dla tych którzy są w związku sportowców tak jak ja 😜 gdzie oboje zwracacie uwagę na to co spożywacie, proponuję mega pyszne kruche ciacho w ramach jego święta 🍰 Możecie je zrobić w małej formie keksówce lub okrągłej blaszce jak jak ja 14 cm. Wtedy wyjdzie również dobra baza na torcik i będziecie mogli dodatkowo zaszaleć z nadzieniem😎
Wartości odżywcze 1 kawałka (wyszło 12)
222 kcal B 6 g W 22 g T 13 g
Składniki:
▸ 1,5 szklanki mąki (u mnie ryżowa z owsianą bg)
▸ 3 dojrzałe banany
▸ 1 łyżka kakao
▸ 50 g gorzkiej czekolady+1 łyżka masła
▸ 1/3 szklanki oleju
▸ 2 jajka w temp pokojowej + słodzik/cukier wedle uznania
▸ 100 g orzechów (ja dałam włoskie)
▸ 2 łyżki miodu
▸ 1.5 łyżeczki sody
Przygotowanie:
1. Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy. Orzechy rozgniatamy. Banany kroimy w plastry.
2. Banany zgniatamy widelcem lub blendujemy na gładką masę.
3. Białka ubijamy ze słodzikiem/cukrem na sztywną pianę.
4. Do białek stopniowo dodajemy żółtka, olej, miód. Następnie mąkę, sodę, kakao, orzechy (zostawcie trochę na wierzch) i banany. Wszystko cały czas miksujemy do dokładnego połączenia składników.
5. Przelewamy do formy (mała keksówka lub mała okrągła forma 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50-60 min 180 stopni.
6. Czekoladę rozpuszczamy z łyżka masła. Gdy ciasto będzie już gotowe i lekko przestygnie polewamy czekoladą i posypujemy orzechami.
A jeśli mowa o bananach, to zapraszam do mojego artykułu. Opisałam w nim DLACZEGO WARTO JEŚĆ BANANY
Ciasto wygląda bardzo apetycznie :) Aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńApetycznie wygląda, przepis ciekawy. Choć przyznam, że od pieczenia wolę jednak jedzenie takich wypieków.. to chyba jednak wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPracy dużo nie ma przy przygotowaniu, także warto zrobić aby móc się rozkoszować potem smakiem :)
UsuńOh very delicious recipe darling
OdpowiedzUsuńxx
Thanks :)
Usuńwoow ale ciasto !!!
OdpowiedzUsuńA ile cukru? Czy może to być ksylitol i w jakiej ilości?
OdpowiedzUsuńCukru każdy dodaje wedle uznania. Ja nie lubię słodkiego i daję minimum a w tym przypadku gdy jest dojrzały banan i miód dałam dosłownie 2 łyżki .
UsuńOczywiście może być ksylitol jak i erytrytol którego ja właśnie używam :)