Jaglana zapiekanka z tuńczykiem i warzywami
Składniki:
-100 g kaszy jaglanej
-pół puszki tuńczyka
-1 papryka
-1 cebula
-1 duży pomidor lub parę szt koktajlowych
-2 jajka
-100 g jogurtu naturalnego
-masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną i odstawiamy do przestygnięcia.
2. Do kaszy dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulkę oraz tuńczyka i wszystko mieszamy.
3. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i nakładamy składniki z garnka lekko dociskając. Na wierzch układamy pomidory i doprawiamy (ja dałam bazylię i zioła prowansalskie)
4. Jajka z jogurtem doprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy. Powstałą masą zalewamy zapiekankę (polecam lekko nakłuć widelcem zapiekankę aby masa dostała się do środka) i pieczemy 40 min 180 stopni.
689 kcal
B 45 g
W 87 g
T 18 g
Bardzo apetyczna zapiekanka :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZapiekany tuńczyk z puszki jako nigdy mi nie leżał, ale Twoja propozycja kusi. Chyba spróbuję i się przekonam :)
OdpowiedzUsuńNawet tak bardzo nie czuć tego tuńczyka przy takie mieszance składników, także myślę, że Ci posmakuje :)
UsuńBardzo lubię takie zapiekanki :-)
OdpowiedzUsuń