Łaciaty murzynek z twarogiem i kaszą
Te ciasto powstało pod wpływem emocji 😃 Miałam zły dzień, a chciało mi się coś słodkiego.😈 Zrobiłam sobie zakupy, zaczęłam przygotowywać podstawowego murzynka, na koniec dodając trochę artystycznych pacnięć łyżką i.... takim sposobem wyszło zaskakująco pyszne, mokre ciacho po którym świat od razu stał się lepszy😇 Zdjęcie pokazuję tylko pół bo druga część już zniknęła zanim wróciłam do domu😝
2850 kcal B 173 g W 238 g T 134 g
Składniki: duża blacha 37x26
biszkopt
-3 jajka w temp. pokojowej
-2 szklanki mąki orkiszowej
-2 łyżki kakao
-pół szklanki cukru pudru (słodzik zmielony)
-szklanka maślanki w temp. pokojowej
-pół szklanki oleju
-1 łyżeczka sody
-1 łyżka octu jabłkowego
masa
-500 g twarogu chudego
-pół szklanki cukru pudru (słodzik zmielony)
-pół szklanki kaszy jaglanej
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Jaja, mąkę, maślankę, olej, cukier puder, kakao wstępnie miksujemy. Sodę rozpuszczamy w occie jabłkowym i powstałą pianę dorzucamy do masy i ponownie miksujemy.
3. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem. Dodać kaszę i dokładnie wymieszać.
4. Do blachy wyłożonej papierem wylewamy masę kakaową i rozprowadzamy po całej powierzchni.
5. Następnie dużą łyżką nabieramy białej masy i delikatnie "artystycznie" rzucamy na kakaową masę tworząc łaty. Pieczemy 40 min 180 stopni. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Jeszcze nie spotkałam się z taką odsłoną murzynka :)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com
Polecam spróbować!
Usuńzapowiadało się i się szybko skończyło takie dobre :D
OdpowiedzUsuń