SZYBKI MURZYNEK NA MAŚLANCE
czerwca 27, 2017
/
29
Ten moment kiedy dowiadujesz się, że za niedługo odwiedzą Cię goście a nie masz czym ich poczęstować!? Przybywam z pomocą moi kochani 💪O ile macie maślankę😂 Te pyszne ciacho zrobicie w niecałe 10 min plus pieczenie i problem z głowy 👌 Idealnie mokre i czekoladowe ciacho do kawki, które zadowoli każdego gościa 😎
Albo jeśli kończy Wam się data przydatności maślanki to macie rozwiązanie 😅
Składniki:
-1,5 szklanki mąki ryżowej
-1 szklanka maślanki/kefiru
-2 łyżki oleju
-1 łyżeczka sody
-1 płaska łyżka kakao
-1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
-2 łyżki słodzika/cukru
-3 łyżki dżemu (u mnie wiśniowy)*
-wiórki kokosowe do ozdoby
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka i miksujemy do połączenia składników. Formę (u mnie keksówka 26 cm dł.) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy 30 min 180 stopni.
*zamiast dżemu możecie dać owoc jaki macie pod ręką, wystarczy go zmiksować :)
Wartości odżywcze
850 kcal
B 25 g
W 127 g
T 22 g
Fajne a najważniejsze ze tez proste i szybkie 😀
OdpowiedzUsuńNie wszystkie ciacha muszą być czasochłonne ;)
Usuńale fajne ciacho ;)
OdpowiedzUsuńa jakie pyszne! :)
UsuńLubię ciasta na maślance. Pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo dobra alternatywa zamiast jajek :)
UsuńDlaczego mąka ryżowa? Jest lepsza, zdrowsza? Czy jak dam np. tortową to coś zmieni? :)
OdpowiedzUsuńmąka ryżowa jest dla osób na diecie bez glutenu :) jak dasz każdą inna czy nawet pszenną tortową nie będzie problemu :)
UsuńAha:) Nie mam problemu z glutenem. Biorę się za pieczenie!
UsuńSmacznego życzę :)
UsuńWszystko super ale bez jajek???
OdpowiedzUsuńOczywiście :) Nie każdy wypiek musi mieć jaja w składzie :)
UsuńMuszę wypróbować koniecznie ��
Usuńwartości odżywcze dotyczą całego ciasta? :D
OdpowiedzUsuńTak. Zawsze podaje do całości składników
UsuńMoże być pół na pół mąka ryzowa z kukurydziana ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :)
UsuńWitam, czy może być Maja kokosową?
OdpowiedzUsuńNa samej kokosowej nie wyjdzie, bo nie jest spajająca. Możesz dać jako dodatek np. 1 szklanka ryżowej i pół szklanki kokosowej
Usuń1,5 szklanki mąki ryżowej ile to gram?
OdpowiedzUsuń250 g
Usuń2 łyżki slodziku a jeśli mam ksylitol to też 2 łyżki?
OdpowiedzUsuńObojętnie jaki słodzik, możesz dać też miód czy inne słodzące oraz zwiększyć lub zmniejszyć ilość :)
UsuńCzy zamiast oleju można dać oliwę z oliwek?
OdpowiedzUsuńOliwa z oliwek ma charakterystyczny smak i może mocno zmienić posmak ciasta, także dodajesz ją na własną odpowiedzialność :)
UsuńTo jaki Pani olej poleca?
OdpowiedzUsuńja w kuchni używam
Usuń-kokosowy
-rzepakowy
-słonecznikowy
-sezamowy
Co ja robię nie tak, że ciasto mi wychodzi bardzo suche? Gdzie tu można popełnić błąd?
OdpowiedzUsuńMoże za długo pieczesz i sie przesusza? Albo mąka którą dodajesz jest bardzo chłonna i trzeba dodać odrobinę więcej mokrych składników?
Usuń